Se apropie 22 decembrie…

de Constantin VAENI

Constantin_Vaeni_2Încă face „rating” si vinde bine publicitatea… Se apropie iar ziua de 22 decembrie, fiți pe fază, „fiindcă nici nu știți ce pierdeți!”… Vom afla pentru a 25-a oara în ultimii 25 de ani aceleași lucruri, vom vedea pentru a 25-a oara în ultimii 25 de ani aceleași imagini, pe ici pe colo altfel montate și, desigur, cu un alt comentariu, așa, mai adus la zi, cu UE și cu NATO în gură, vom vedea cu mare interes, pentru a 25-a oara în ultimii 25 de ani, aceleași fețe, chiar și ale celor care între timp ne-au părăsit, mai ales acele eterne fețe de după decembrie `89, lipite de subiectul cu Revoluția, ca „marca de scrisoare”, ale acelorași… foști „dizidenți”. Majoritatea dintre aceștia sunt fosta „elită”, alcătuită din „intelectuali persecutați” ai fostului regim, victime ale cenzurii, astăzi adevărați „lideri ai societății civile românești”, apărători ai democrației și-ai economiei de piață, ai drepturilor omului, ai statului de drept și-ai independentei Justiției.

Vom afla aceleași lucruri despre „teroriști” și despre fuga dictatorului, cu elicopterul, de pe clădirea CC al PCR, de asemenea, vom vedea pentru a 25-a oara în ultimii 25 de ani, cam aceleași fețe înnegurate. invitate în studiourile TV, ale acelorași foști „exilați” și-ale acelorași foști „luptători”… cu gura, din „exil” desigur, împotriva comunismului, precum și „fețele legendare” ale celor care l-au „răsturnat” pe Ceaușescu, „viforosul” Iliescu, „devotatul” Petre Roman – azi desigur liberal – „mafalda” Brucan, Gelu Voican-„Ghevarra” și viitoarea „eminență” Virgil Măgureanu. precum și fețe de vajnici generali, unii decedați, alții în pușcărie etc. – cu toții filmați de „teleastul” Adrian Sârbu. Desigur, toți aceștia mai sus menţionați vor fi marcați vizibil de trecerea timpului, dar mai ales de urmele întipărite în aspectul lor fizic general, în gesturile mai leneșe și în privirile lor mai stinse și mai ostenite de urmele „prosperității” și-ale „bunăstării” în „economia de piață” instaurată după Revoluție, de urmele „democrației” și ale „libertății de exprimare” de azi, din România, precum și de „povara funcțiilor” în ierarhia statului. Pentru a 25-a oară în ultimii 25 de ani, vom re-auzi aceeași întrebare, care „preocupă” până la „obsesie” opinia publică si mass-media din România, precum și regimentele, trase la Xerox, ale noilor promoții – cele de după `89 – de… „politologi”, de „sociologi”, de „analiști” și mai ales de „istorici”, care – cercetând, analizând și comentând… ce-a fost înainte și cum a fost cu dictatura, cu cenzura, cu… „deșertul cultural” și cu „rezistența prin cultură”. Ei nu mai scriu azi, ca înainte, istoria „la comandă”…

Vom re-auzi, iar și iar, aceeași întrebare, din cauza căreia foarte mulți n-au somn nici azi, după 25 de ani: „Ce-a fost, dom`ne, revoluție sau lovitură de stat ?” Nu disperați, că și la anul va fi la fel! Încă face „rating” și vinde bine publicitatea!