Alexandra Mihaela IONICĂ – Un vis despre viața de liceu…

cs_logo_sq-300Probabil te gândesti, elev de școală gimnazială fiind, cum arată liceul. De afară, structura clădirii și prestigiul contează cel mai mult; pe locul doi se „claseaza” cunoștintele, pentru că dorești să te mai întâlnești și cu cineva cu care ai copilărit, ai schimbat două vorbe sau începi să îți aduci aminte că în școala generală parcă ai întâlnit o fată sau un băiat de la o clasă diferită și devenți prieteni.

Liceul înseamnă experiențe noi pe care, fie le accepți așa cum sunt, fie încerci să le ocolești. Colectivul este diferit, cu diferite aspirații, cu diferite norme de conduită și diferite pasiuni. Chiar dacă ești într-o clasă de filologie, tot o să găsești pe cineva care să dea la medicină. Să nu te întrebi de ce… Toți suntem altfel și trebuie să ne acceptam unii pe alții. Profesorii te vor ajuta să îți dezvolți pasiunea pentru un anumit obiect de studiu; unii îți vor transmite pasiunea pentru citit, alții pentru știința exactă. Oare ?

În timpul liceului vei avea pasiuni cu mult diferite față de cele dinainte (așa mi s-a întâmplat mie). Trebuie să accepți experiențele noi. (Doar cele bune!). Vei învăța… să înveți cu drag sau din obligație, să citești pentru că îți place sau doar pentru că este la modă să stai cu o carte în mână,  să ai câte o încurajare pentru un coleg la nevoie sau doar să stai în banca ta, singur, așteptând să te bage cineva în seamă. Și să…

Nu trebuie să aștepți de la alții ceea ce tu dorești. Atinge-ți țelul și luptă-te pentru el. Exersează acasă și fă ore suplimentare, pentru ca obiectivul tău să fie pe punctul de a se împlini. Doar CREDE! Credința clădește totul… Nu uita să te bucuri pentru fiecare moment pe care îl ai; scopul tău este unic, la fel şi tu.

Alexandra, mă trezește mama, cred că ai visat ceva, ai râs prin somn…

ALEXANDRA MIHAELA IONICĂ este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…