Argument

 

cs_logo_sq-300La început, au fost zece întrebări… Zece întrebări pe care Ionuţ Cristache le-a adresat unor foşti elevi, unor prieteni, unor cunoscuţi. Şi o rubrică în Gazeta Dâmboviţei: Zece întrebări pentru… Printre cei intervievaţi, Corneliu Jipa, Pompiliu Alexandru, Dana Neacşu, Bogdan Cernat, Ştefan Popescu, Ioan N. Radu. Apoi, rubrica săptămânală a lui Corneliu Jipa, Ji-pisme de vineri. Şi rubrica, tot săptămânală, Cultura online, semnată de Daniel Tache.

Şi apoi, anunţul:

Începând de sâmbătă, 30 martie, pagina culturală a GAZETEI DÂMBOVIŢEI vă pregăteşte noi surprize. Alături de rubrica, pe care aţi apreciat-o deja, CULTURA ONLINE, semnată de Daniel TACHE, veţi mai putea citi, în fiecare săptămână, articole semnate de lectorul universitar Pompiliu ALEXANDRU. Vă invităm, de asemenea, să citiţi – în episoade de fiecare sâmbătă – un excepţional roman al scriitorului Ionuţ CRISTACHE, o poveste palpitantă, care se numeşte A DOUA FAȚĂ. Suntem foarte siguri că veţi aştepta, dragi cititori, cu nerăbdare ediţia de sfârşit de săptămână a GAZETEI…

Prima ediţie a Culturii de sâmbătă, supliment săptămânal al Gazetei Dâmboviţei, a apărut pe 30 martie 2013. Semnau articole, în acea primă ediţie, Ionuţ Cristache, Daniel Tache, Pompiliu Alexandru şi Dana Neacşu. Primul Argument, semnat apoi la fiecare nouă ediţie de Ionuţ Cristache, suna aşa:

V-am anunțat, cu bucurie, despre suplimentul cultural al GAZETEI, pe care îl începem astăzi. Deși s-au adunat anii peste mine, mărturisesc faptul că mă simt foarte tânăr lângă elevii mei. Pentru ei, dar și pentru numeroșii prieteni pe care știu că îi avem, vrem (eu, dar și tinerii intelectuali de mare valoare, pe care-i veți putea citi) să stăm la dispoziția dumneavoastră.

Vă propunem, așadar, CULTURA ONLINE, cu Daniel TACHE, un dascăl plin de înțelepciune, prea puțin cunoscut de târgovișteni.

Apoi,tânărul universitar Pompiliu ALEXANDRU aduce CULTURA URBANĂ în paginile – electronice – ale revistei noastre.

Marele actor Puiu JIPA, strecoară și el picături de cultură, după ce vă încântă vinerea cu JI-PISMELE deja cunoscute.

Direct din New York, o distinsă profesoară a Universității Columbia, Dana NEACȘU, aduce AMERICA LA NOI ACASĂ.

Direct din lumea managementului elevat, Bogdan CERNAT vă propune o rubrică de CULTURĂ ECONOMICĂ. Avem și promisiunea profesorului universitar Cristinel MORTICI pentru o vizită săptămânală în universul matematicii, artei fotografice și nu numai…

Mai sperăm, desigur, să așteptați și episodul de fiecare sâmbătă al romanului foileton A DOUA FAȚĂ, o carte care va apărea, în toamnă, în America. Ca să zicem așa, nasc și la Târgoviște oameni…

Şi Cultura de sâmbătă, experimentul căruia niciunul dintre noi nu-i prevedea mai mult de nouă-zece ediţii, a apărut de atunci neîntrerupt. În urmă cu cinci ediţii, am luat hotărârea de a ne despărţi de Gazeta Dâmboviţei, căreia îi mulţumim şi pe această cale pentru găzduire. Ne-am hotărât să ne luăm soarta în mâini şi să ne croim singuri drum prin hăţişul limbajelor de programare şi al paginilor web. Dar pentru că nu purtăm povara unei istorii îndelungate, păstrăm cu toţii amintirea entuziasmului din care s-a născut această revistă. Acesta este motivul pentru care am antologat aici primele noastre articole, cele publicate în ceea ce era pe atunci suplimentul Cultura de sâmbătă al Gazetei Dâmboviţei. Păstrând titlurile iniţiale ale rubricilor propuse de fiecare dintre noi. Pentru că noi, „culturiştii” de sâmbătă, credem că un strop de nostalgie nu strică.