Aura CIOBOTARIU – Un exerciţiu… liberal

 

Aura_CiubotaruEste o metodă foarte interesanta de origini liberale, denumită întâi „celui care are, să i se mai dea, iar de la cel care nu are, să i se mai ia.” Aceasta înseamnă ca cel care câștigă profită de pe urma a ceea ce a realizat, iar cel care nu reușește să se ridice la un nivel, rămâne cu mai puțin decât avea înainte.

Pornind de la acest principiu liberal, Rawls propune o teorie despre distribuirea dreaptă a bunurilor și analizează raportul dintre două venituri posibile: cineva are 20, altcineva are 50, sau cineva are 10, altcineva 100, sau cineva are 1000, iar altul are 200. Ce se poate face ca să se realizeze o distribuire cât mai dreaptă pentru ambele cazuri, deci ce politică să alegem, astfel încât raportul între cât are fiecare să fie cât mai corect și drept,ținând seama de dreptate.

Caz particular: la cei la care se vrea, să se pună și mai mult, iar la cei care au, să li se scadă dacă se vrea. Cam așa se întâmplă și azi! Filosofii au formulat teorii astfel încât oamenii să fie echitabili, dar oamenii au speculat de aici față de niște cazuri nefericite și le-au pus în practică.

În orice domeniu se dă la cine se vrea, se ia de la cine se vrea, ca să iasă ceea ce corespunde unui scop personal.

AURA CIOBOTARU este absolventă de filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Constantin CARABELLA”, din Târgoviște…