Bogdan Mihail VLĂDUCĂ – Afară e vopsit gardul, înăuntru…

bogdan_vladuca

Imaginea unui britanic în lume este în general ceea a unui domn distins, îmbrăcat elegant, punctual, politicos şi, cu riscul de a subestima, civilizat. Poate că acesta este şi motivul pentru care au avut atât succes de-a lungul deceniilor. Dar de departe, cel mai remarcabil lucru este faptul că au putut să menţină faţada asta atât timp. Orice legendă are un sâmbure de adevăr, se spune, şi aşa e cazul şi în Anglia. Burghezia şi înalta societate (pe vremea când încă există o burghezie) se comportau într-adevăr cu rafinament, însă marea masă a populaţiei nu prea se obosea cu astfel de obiceiuri. De fapt, se poate observa că singurele persoane pentru care manierele sunt ceva cu adevărat important sunt, poate printr-o coincidenţă, deşi nu prea cred, persoanele mai înstărite.

O altă coincidenţă face ca clasa bogată a unei ţări să fie cea care “pleacă-n deplasare”, şi astfel, încă de veacuri, imaginea internaţională a persoanei britanice a fost ceea de domn/doamnă. Ei, dacă tot am vorbit despre gard, hai să zic şi despre leopard. De când cu al doilea război mondial, clasa muncitoare a ajuns să fie mult mai importantă decât era pe vremuri, şi astfel, adevărata imagine a Marii Britanii a ieşit la suprafaţă. Cu riscul de a stereotipiza, voi face o mică listă cu lucruri cu adevărat tipic britanice:

Sunt mari fani ai alcoolului. Nu contează ce alcool anume, atâta timp cât te îmbată, merge. în fiecare noapte, mai ales spre sfârşitul săptămânii, toate pub-urile se umplu până la maxim cu oameni care se duc să uite de viaţa de zi cu zi şi să se împrietenească cu paharul. Acum, dacă aş spune că sunt femei şi bărbaţi în număr egal, ar fi una, dar de fapt cred că sunt în general mai multe persoane de sex feminin care umplu paharele cu alcool şi serile cu chiuituri. într-adevăr se vede egalitatea între sexe, deoarece femeii britanice nu îi este frică, sau jenă, să…

Sunt mari fani ai jocurilor de noroc. De la pariuri pe meciuri de fotbal până la pariuri pe cai şi de la multiplele tipuri de loz în plic până la loteria naţională, britanicului de rând îi place să parieze. Apar de foarte multe ori în ziare câştigători ai unor sume astronomice, doar pentru ca 6 luni mai târziu, să apară din nou dând interviuri de gen “cum am pierdut totul”. Joacă pentru ca să menţină această fantezie de a demisiona brusc într-o zi triumfător şi fără griji şi pentru că, de ce nu, dacă nu joci, nu câştigi.

Sunt mari fani ai fanatismului. Deşi în general este vorba despre fotbal, se poate aplica la orice sport, deoarece, odată ce un britanic şi-a ales o echipă, nu doar că va ţine cu ea până la moarte, ci este foarte posibil să stea în calea unei prietenii. Trivial pentru unii, crucial pentru britanici.

Sunt mari fani ai mâncării fast-food. Acest tip de mâncare a devenit practic un ritual cel puţin săptămânal. De la mâncarea de tip indian, thailandez, chinezesc, pizza, până la fish&chips sau clasicii burgeri americani, nu există săptămâna fără astfel de feluri.

Sunt mari fani ai aparențelor. în situația asta sunt aproape la fel de mari fani precum românii. Doar că în feluri diferite. în România, preferăm să ne îmbrăcăm ca și cum am fi bogați. Dacă o geantă nu este Louis Vutton sau similar, este cel puțin imitație. Ei bine aici foarte mulți încearcă să pară politicoși și prietenoși. și la prima vedere așa și este, foarte mulți oameni zâmbesc și se comportă foarte cizelat, însă această fațadă cade atunci când te aștepți mai puțin, și realizezi că foarte mulți oameni au cu adevărat două fețe.

Şi aici voiam să și ajung. Cu toate că oamenii par prietenoși, realizezi ulterior că sunt extrem de nepăsători față de oricine în afară de propria persoană. și nu spun că în țară, cu toții ne ajutăm unii pe alții tot timpul, dar aici ești cu adevărat simultan singur și înconjurat. Sunt mândru de a fi român, și aș vrea și eu la rândul meu să ne comportam mai civilizat, mai ales atunci când este cazul, atunci când servim pe cineva într-un magazin sau atunci când vorbim la telefon, dar sincer, prefer să știu că ce aud este sincer, verde-n față. Iar asta, nu aș vrea s-o schimb pe nici o fațadă.

BOGDAN  MIHAIL  VLĂDUCĂ  este student de WORCESTER  și, desigur, absolvent de „Carabellă”  târgovișteană…