Bogdan Mihail VLĂDUCĂ – Tehnologia, parte din noi

bogdan_vladucaDeunăzi am primit de la colegul meu de apartament o maşină de scris, un model fabricat în Germania de Vest cu o vârstă de cel puţin trei ori mai mare decât a mea.  Nu îmi pot da seama dacă este o ironie a tehnologiei moderne sau nu, dar această întruchipare a mecanicii, acest pian pentru litere, m-a impresionat profund. Cum adică? Să poţi tipări pe orice foaie de hârtie instant? Absolut revoluţionar. Sunt singur că aceste gânduri au mai fost trăite, dar undeva la începutul secolului trecut. Şi atunci, ce s-a întâmplat?  

Trăim într-o eră în care folosim o tehnologie atât de avansată încât peste 90% din populaţie nu o poate înţelege. Cu toţii avem în buzunar o enciclopedie a gândirii umane ce ne conectează instant unii cu alţii şi are o capacitate de procesare uriaşă în comparaţie cu computerul care a ajutat să pună omul pe luna acum nici 50 de ani. Care este următorul pas? Din câte se pare probabil va fi maşina ce se conduce singură, sau poate excursiile spaţiale, sau poate… nu. Brian Cox, un faimos om de ştiinţă a anunţat acum vreo două săptămâni că motivul pentru care nu am întâlnit rase extraterestre, încă, poate fi faptul că s-au autodistrus odată ce au descoperit o tehnologie suficient de avansată. Precum fisiunea nucleară. Sau Netflixul. Mai exact, nu tehnologia în sine a distrus populaţiile, ci din cauza orgoliilor, sau a diverse conflicte, tehnologia pur şi simplu a permis acestor rase să se auto-elimine cu foarte mare uşurinţă.

Iniţial se credea că acest conflict perpetuu este o caracteristică a rasei umane, una din imperfecţiunile noastre, dar dacă într-adevăr acesta este motivul pentru care nu am întâlnit încă extratereştrii, să fie acest conflict etern o caracteristică a vieţii în general? Să fie viaţa în univers blestemată astfel încât sfârşitul să fie mai aproape decât am crede? Să fie totul gata în… o secundă… tocmai ce am primit o notificare pe telefon. Aparent îmi spune că poştaşul va ajunge în 5 minute cu benzile de cerneală pentru maşina de scris. Cui îi mai pasă de sfârşit şi univers, noi să fim sănătoşi.

BOGDAN  MIHAIL  VLĂDUCĂ  este student de WORCESTER  și, desigur, absolvent de „Carabellă”  târgovișteană…