Bogdan Mihail VLĂDUCĂ – Vin Românii!

 

Bogdan_Vlăducă WȘtiu că am ajuns târziu la petrecere atunci când este vorba de povestea asta însă o discut acum din cauză că dacă o făceam mai devreme nu puteam dovedi câte probleme sunt cu cei care iau situația prea în serios.

Probabil că ați auzit până acum (asta dacă nu cumva ați trăit sub o piatră sau într-o peșteră) despre emisiunea de la televiziunea „Channel 4” intitulată „The Romanians are coming”, o emisiune „documentar” împărțită în 3 episoade. Și mie personal mi se pare foarte interesant că un documentar atât de agresiv a putut apărea la televiziunea unui stat care, de-a lungul timpului, a devenit din ce în ce mai non-ofensator. Dar presupun că este ok atâta timp cât minoritățile principale ale statului Britanic nu sunt ofensate să se dea și ceva jignitor la adresa României. Pe mine asta mă amuză teribil pentru că dacă românii au invadat Marea Britanie, înseamnă că am făcut asta teribil de prost, dar în orice caz, trecem mai departe.

Din perspectiva mea, emisiunea a fost lansată pentru a ajuta propaganda electorală care a avut loc anul ăsta. Având în vedere că de ceva vreme românii au luat locul polonezilor ca țapi imigranți ispășitori, cu ajutorul acestei emisiuni au reușit (relativ) să promoveze niște stereotipuri și să-și ajute candidaturile promovând „politici mai stricte în privința imigranților”.

Pe mine mă doare drept undeva de faptul că britanicii fac confuzie între cetățenii români și cei de etnia rromă și că au impresia că suntem o rasă de hoți pentru că, din ce am văzut eu, majoritatea românilor veniți aici sunt la studii. Într-adevăr, există și un procent semnificativ de oameni care au venit aici doar din cauză că au nevoie de un loc de muncă, dar problema românilor care, conform presei britanice „vin în UK pentru a lua beneficii și ajutoare de la stat” este că nu s-ar descurca. Aceste ajutoare, și eu o spun din experiență proprie, sunt extreme de limitate pentru cetățenii non-britanici. Statului britanic, însă, nu-i pasă despre astfel de povești, și știți de ce? Pentru că dacă este un lucru pe care l-am învățat de la știrile de la ora 5 (unde chiar nu ai găsi nimic de învățat) este că și crimele și scandalul vând. O poveste despre cum toți românii sunt hoți vinde mult mai bine decât una în care arată că, de fapt, contrar stereotipurilor, studenții români sunt mai implicați decât studenții britanici atât în mediul academic, cât și în cel extra-curricular. Sau una care arată că de fapt singurele slujbe pe care le obțin cei care vin în Marea Britanie sunt plătite foarte prost și sunt disponibile doar din cauză că britanicii nu s-ar atinge de ele nici în ruptul capului. În orice caz, după toată propaganda asta, au venit și alegerile și mulți se temeau de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă UKIP (Partidul Independent al Marii Britanii) va fi ales.

Care a fost rezultatul? Partidul care a beneficiat cel mai mult de spaima generală dată poporului britanic de acești imigranți feroce a obținut un scaun în parlament. Comparativ, Partidul Conservator a obținut 331 dintr-un număr total posibil de 650. Mă întreb de ce îmi aduce toată șarada asta violet aminte?

BOGDAN MIHAI VLĂDUCĂ este student de WORCESTER și, desigur, absolvent de „Carabellă” târgovișteană…