Constantin CIUCĂ – Regele cu pene

Constantin CiucăGENEROZITATE – Cineva, grijuliu cu cultura și cu efemerul vorbelor de duh de pe FB, mi-a făcut o surpriză absolut măgulitoare: lună de lună, postările mele sunt colectate și publicate într-o revistă de cultură. E ca și cum aș posta direct în analele literaturii. Mulțumesc! Iar revista, cu mine sau fără mine, merită citită.

POTRIVIRE – Citindu-mi cărțile, nu vă așteptați să regăsiți cărțile pe care le știați.  Cărțile mele nu se potrivesc nicăieri. Decât în sufletul omului. Direct!

AERO  – Am fost odată atât de îndrăgostit încât, vizitând cu iubita o cetate medievală, m-am aruncat de pe un zid înalt convins că până jos or să îmi crească aripi și că am să aterizez pe iarbă lin ca pe o saltea de puf. Sunt un tip norocos. În ghips am stat numai cinci săptămâni. De slăbit am slăbit numai 18 kilograme. În spital mi-am făcut o groază de prieteni cu care jucam cărți. E adevărat. Dragostea îți dă aripi! Și zbori. E bine însă să începi cu altitudini mici.

PE LOCURI, FIȚI GATA… – Despărțirea dintre doi oameni care s-au iubit nu este deloc un lucru ușor și, de cele mai multe ori, nici nu reușește din prima. De aceea e nevoie de exerciții de despărțire. Adică, într-o zi, îți faci bagajele și pleci. Peste câteva zile te întorci. Pe urmă, în altă zi, îți faci din nou bagajele și pleci. După câteva săptămâni te întorci. Apoi, în altă zi, îți faci din nou bagajele și pleci. Și nu te mai întorci.

AVE MARIA -Adică e în regulă, pe mine poți să mă lovești, dar să nu mă desfigurezi că asta mă enervează. Și scos din sărite, m-am dus la cabinet. Ooo, Maria, gratia plena! Dominus tecum! Acolo, așezată picior peste picior, cu niște pantofi negri eleganți în picioare și cu halatul imaculat desfăcut la primii doi nasturi de sus, ședea o doctoriță tânără, frumoasă și tonică, necăsătorită și disponibilă, inteligentă și feminină, cu ochi negri alarmant de mari! Doar văzând-o, știam cât de complicate erau tratamentele care mă așteptau. Benedicta tu in mulieribus!

DRAGOSTE ȘI CĂCĂREZE – Unele femei au o sensibilitate exagerată la fasole. Stăteam cuminte pe scaun si luam cu lingura din farfurie. Ea mă supraveghea îndeaproape.
Îți place? mă întreabă la un moment dat, nemulțumită că nu mâncasem nici jumătate. Sincer, nu avea nici un gust. Si boabele erau tari ca niște căcăreze uscate. Ezit. În cele din urmă îndrăznesc. Zic: E puțin cam nefiartă. Nefiartă?! Vine repede, îmi ia lingura din mână și gustă. Mestecă concentrată cu o figură de analizor alimentar. Mai mestecă. Mai mestecă. Apoi se schimbă la față. Asta e fasole nefiartă, mă? Îmi zici tu mie că e nefiartă? Ba e foarte fiartă!
Ei, am zis și eu așa… Sigur că e fiartă, zic și încep să ronțăi din nou la căcăreze. E fiartă! O iubeam!

RELATIVITATE – Când o zeiță îți jură credință veșnică (așa cum mi-a jurat ea mie), te ia o amețeală la cap și te trezești râzând de unul singur, ca prostul. Te bucuri ca un copil, iar pieptul ți se umflă ca la un silver-back. (Vreau să spun, ca la o gorilă adultă.)  Nu mai e nimeni ca tine!  Brusc, ești ridicat la rangul de semizeu și intri în ligă cu de-alde Herakles, Perseu, Achille, Orfeus și alți șmecheri din ăștia care, de pe pământ, au reușit să ajungă la ceruri și să își facă de cap acolo cu zeițele alea iubărețe ale grecilor. Ce afli mai târziu, atunci când deja te-a apucat durerea de cap, e că zeițele știu o șmecherie prin care reduc veșnicia la minimum.

O RUDĂ ÎNDEPĂRTATĂ – Cel mai greu de crezut lucru din viața mea mi se pare acela că am fost odată, la propriu, copil.

CUM DUC EU GUNOIUL – Trebuie doar să îmi zâmbești iar eu plec cu gunoiul în jos pe scări ca și cum aș pleca într-o vacanță în Hawaii sau in Barbados. Dacă e gunoi mai mult, poți să mă și pupi.

MODESTIE – Trebuie să fac o mărturisire care în același timp este și o observație științifică care poate ar merita cercetată mai în amănunt. Eu sunt un urât dar pe mine mă plac numai femeile frumoase. Cu cât e mai frumoasă o femeie, cu atât e mai probabil să mă placă mai mult. Și invers. Pentru femeile mai puțin frumoase sunt un tip cu totul neinteresant și anodin. Nu știu care e șmecheria aici dar, sincer, e o treabă care îmi convine de minune. Pentru că îmi economisește foarte mult timp.

TAC DIN GURĂ – Atunci când ajung să iubesc o femeie, egoismul meu e atât de sălbatic încât evit să spun altora cum o cheamă. În mintea mea femeia se confundă perfect cu numele ei și de aceea dacă îl repet cu voce tare altora, e ca si cum de fiecare dată i-aș da fiecăruia o bucățică din ea.

UN AVANTAJ – Mersul de mână cu femeia iubită prin oraș este foarte avantajos la traversarea străzii, pentru că, dacă nu ai văzut mașina la timp. te poți trage înapoi unul pe altul. Și apoi te hlizești la ea și zici: ”Vezi, era să ne calce mașina!” Și ea se hlizește și zice: ”Da, măi, ai văzut?”. Și râzi. Și o pupi. Și traversezi.

PRECAUȚIE – Dacă in lumea asta nu ești suficient de precaut sa visezi, viața ta devine dezgustător de mecanica si obositor de predictibila. Trăiești ca un mecanism si mori la fel cum se defectează un mecanism. Ruginit.

MOMENTUL – Vine o zi în care fetița se uită în oglindă iar sentimentul propriei frumuseți o cuprinde ca o revelație. Din acea zi ea nu se va mai uita niciodată în oglindă să vadă cum e îmbrăcată ci doar cât e de frumoasă.

ARTA – Știu că este o discriminare și știu ca este nedrept dar la fel de bine știu că este și adevărat: femeile frumoase iubite de scriitori sau pictori devin orbitor de frumoase. De acolo, din operele în care sunt prinse ele, ne fac mereu cu mâna nouă, celorlalți, ca dintr-o vitrină eternă a perfecțiunii.

TINEREȚE  – Mă gândesc că poate, dacă repeți la nesfârșit prostiile pe care le-ai făcut în tinerețe, ai putea rămâne la nesfârșit tânăr!

GELOZIE IN AVANS  – Bănuiesc că numărul divorțurilor ar fi mult mai mare dacă bărbaților nu le-ar fi teamă că altcineva ar putea să le găsească soția atrăgătoare și să facă cu ea în pat exact ceea ce făceau ei. Ba poate și mai și!

DE EVITAT – E dureros să vezi cât de ridicole devin emoțiile celui pe care ai încetat sa il iubești dar el încă nu știe.

AFERIM – Recomand celor care intenționează să îmi citească cărțile să ardă mai întâi puțină tămâie în camera in care urmează să o facă.

CONSTANTIN  CIUCĂ  este poet, prozator și fost profesor de „Carabella”; ultima carte apărută este „Frica domnului Al Kuppi”…