Cristian Gabriel GROMAN – Londra la pas…

Gabriel_GromanDE CITITOR – În mult trâmbițatul roman „Solenoid”, Mircea Cărtărescu alocă 10 pagini consecutive (într-un mod grosolan, strident, obsesiv) repetării cuvântului „Ajutor”. La un tiraj de 10.000 de exemplare (cât a avut Solenoidul) s-au irosit 100.000 de pagini!? (S-a epuizat primul tiraj, stați liniștiți, urmează cel de-al doilea). Oare, câţi copaci au fost tăiaţi, pentru acest moft dement? Se mai miră unii de ce nu ia Cărtărescu, Nobelul. Cu „Solenoid”, în niciun caz! Pe de altă parte, pentru 73 de lei, (atâta costă romanul) cititorul are pretenţia să citească literatură, nu repetiţii obsesive de cuvinte. 73 de lei înseamnă ceva pentru un român, sunt 730.000 de lei vechi, aproape un milion, în condiţiile în care mulţi cititori au salariile sau pensiile sub 10 milioane. Păi asta e literatură? A vrut să fie dumnealui interesant, extravagant (excentric), „mai altfel”, cumva. Cred că doar s-a făcut de râs.

POLITICĂ DE LA LONDRA – „Fetele sunt vinovate de incidentele de Anul Nou. Ele erau pe jumătate dezbrăcate și purtau parfum. Nu este ieșit din comun ca bărbații să vrea să le atace. Să te îmbraci așa e ca a pune gaz pe foc” a spus imamul Sami Abu Yusuf din Koln.
De aici se vede totala incompatibilitate dintre cele două culturi, concepţii, idei: europeană şi islamică. Aşadar, dacă nu se pot integra, nu pot accepta modul european de viaţă, de ce mai vin în Europa? Se vede clar că ei au o mare problemă. Cum văd o doamnă (domnişoară) îmbrăcată elegant, şic, sexy, cum le vine să sară pe ea şi s-o violeze. Mai miroase și a parfum? Este strigător la cer! Ar fi trebuit să miroase a oaie sau capră, că așa le place domnilor invadatori. Și, poate să aibă și ceva „mărar” pe la subțiori, pe picioare, ca să nu se excite, să nu le deregleze hormonii de tineri neliniștiți. Iar Imamii lor consideră că este normal aşa ceva. Ce ar dori ei, oare? Ca toate europencele să poarte vălul negru, din cap până în picioare şi să se aplice legea Sharia? Decapitări şi execuţii publice cu pietre? Să îmi fie cu iertare dar, asemenea concepţii şi comportamente sunt animalice, sălbatice, primitive şi nu avem nevoie de ele. Să le aibă acolo, la ei, în ţările lor de baştină! Iar Imamii sau alte exemplare ce debitează asemenea idioţenii să fie expulzaţi imediat şi pusă interdicţie de a mai intra în Europa, pe viaţă! Iată de ce se plâng unii dintre refugiați, de lipsa contactelor sexuale… Cică li s-au umflat c…..e pentru că nu au femei. De ce și-au lăsat femeile acasă, în plin război? Iar ei au venit aici, ca vitejii, să violeze femei creștine? „Primarul din Koln, Henriette Reker, a sugerat că vina pentru agresiunile sexuale la care s-au dedat peste 1.000 de imigranți aparține femeilor atacate, întrucât acestea ar trebui să aibă un anumit tip de comportament”.
Potrivit Express, primarul a spus că femeile ar trebui să adopte un „cod de conduita” pentru a preveni alte atacuri similare. Ea a promis că va da publicității, în curând, acest „cod”, astfel încât tinerele femei și fetele „să nu mai pățească astfel de lucruri”. Printre primele sfaturi oferite se află: să păstreze o distanță de cel puțin un metru de străini, să nu circule singure și să ceară ajutorul trecătorilor dacă sunt agresate. Bună treabă!

POLITICĂ DE LA BUCUREȘTI – „Solicitantul de azil lipsit de mijloace va beneficia din partea statului român de o sumă de 10 lei pe zi pentru hrană, de 67 – 100 de lei pe sezon pentru îmbrăcăminte, 100 de euro pentru chirie plus plata întreținerii, a decis, marți, Guvernul, care a adoptat o hotărâre de modificare a normelor metodologice de aplicare a legii în domeniu.” Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a făcut aceste precizări după ședința săptămânală a Cabinetului Cioloș, adăugând că Guvernul asigură astfel transpunerea totală a directivei europene privind procedurile de azil, precum și a directivei privind stabilirea standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională.
„Solicitantul de azil beneficiază, la cerere, de o sumă pentru hrană de 10 lei pe persoana/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 67 lei de persoană pe sezon vara și de 100 lei de persoană pe sezon iarna, la care se adaugă 6 lei de persoană/zi, reprezentând cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presă, servicii de reparații și cheltuieli pentru igiena personală. De asemenea, statul român poate oferi asistență materială pentru închirierea unei locuințe de 450 lei pe persoană/lună și asistență materială pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere, în valoare de 120 lei/lună. Aceste sume sunt pentru persoanele care beneficiază de dreptul de azil conform legii și care primesc aceste sume pe baza normelor aprobate azi de Guvern”, a adăugat Dan Suciu. Tot bună treabă!

CRISTIAN  GABRIEL  GROMAN  lucrează la PHS Greenleaf, Londra, este poet, pianist și absolvent de Carabella…