Daria Grațiela ORBOIU – Cum să-ți dai seama că faci parte dintr-o relație toxică?

C:\Users\Ionut\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_0074.jpgPentru cunoscători este foarte ușor să-și dea seama că fac parte dintr-o relație toxică, însă pentru un om obișnuit, care nu are nicio idee despre ce înseamnă toxicitatea într-o relație, este ca și cum ai încerca să-ți dai seama câte fire de iarbă sunt pe o pajiște. Din punctul meu de vedere, este foarte ușor în momentul în care ai auzit măcar o persoană vorbind despre așa ceva, dar este foarte dificil să fii capabil să spui STOP. Eu consider că este vorba chiar de toxicitatea atașamentului. Atașamentul înseamnă nevoie. Este acea dependență de persoana de lângă tine, atunci când în lipsa acestui om te simți gol. Este atunci când nu te mai consideri atât de bun, dar și când vrei să-ți fie mereu aproape. Când tu crezi că acel om este motivul existenței tale, exact în acea clipă ar trebui să te consideri total vinovat de propria greșeală.

Toxicitatea înseamnă să renunți la alte relații pentru a o putea întreține pe respectiva. Înseamnă să nu poți accepta o viață fără ea. Eu cred că este doar o teamă, teama de a nu rămâne singur, de a te crede inferior, dar și frica constantă că acel om te va părăsi. Ideea principală este limpede: atașamentul este foarte simplu și ușor, însă acesta este orb. Te consideri pe tine vinovat și pentru greșelile celuilalt, când aperi omul de lângă tine cu orice preț, dar și atunci când nu îi poți vedea defectele. Te gândești pur și simplu că nu există lucrul pe care să îl poată face greșit.

Atașamentul, chiar dacă pare simplu, nu este real. Înseamnă doar înjosire, nesiguranță și lipsa de respect față de tine însuți. În schimb, iubirea este o muncă foarte grea, înseamnă trudă și compromis. Este atunci când nici măcar nu realizezi că ești îndrăgostit, când vine fără să vrei. Este înceată și delicată. Este o iubire imensă, atunci când îi lași propriul spațiu, când ești ok și singur, când te simți egal cu persoana de lângă tine. Când îți dorești tot ceea ce este mai bun pentru acea persoană, dar și pentru tine… Iubirea înseamnă să gândești liber, să nu fii influențat de cel de lângă tine, iar relația voastră să înflorească ca un boboc de trandafir la primele picături de ploaie. Iubirea înseamnă luptă. Este o muncă grea și constantă, este dorința de a lăsa soarta să-și urmeze propriul curs.

DARIA GRAȚIELA ORBOIU este elevă în clasa a XII-a F, la Colegiul Național „C. CARABELLA”, din Târgoviște…