Diana COTÂRLEA – De ce nu iubesc România?

cs_logo_sq-300

Am început să aud din ce în ce mai des cuvinte precum „m-am săturat de țara asta”, „mi-aș dori să fie și România precum celelalte țări europene”. Ce se ascunde de fapt în spatele acestor idei? Ce îi determină pe oameni să nu iubească România?

Nivelul de trai scăzut este unul dintre motivele pentru care românii nu-și iubesc propria țară. În comparație cu restul Europei, România nu se bucură de sisteme medicale sau educaționale foarte bine puse la punct, iar acest lucru determină moartea oamenilor în spitale și abandonul școlar. Nu iubesc România din cauza sistemului de învățământ care pune accent pe memorie, nu pe inteligență, cum ar fi normal. Elevii „învață” de nevoie eseuri plictisitoare, pentru a lua o notă mare la examenul de bacalaureat, acele noțiuni urmând să nu mai fie folosite niciodată de elevi.

Nu iubesc România din cauza sărăciei. Mulți români trăiesc doar din alocațiile copiilor, cât mai mulți ca să fie mai mulți bani, nu contează că nu au condiții să crească acei copii. Statul nu intervine oferind locuri de muncă părinților deoarece, de multe ori, aceștia nu au studiile necesare, ci intervine doar când micuții trebuie duși în centrele de plasament.

Nu iubesc România din cauza românilor cu idei învechite și preconcepute, care consideră că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu. Adevărul e că era o plăcere să stai la coadă pentru alimente și să nu ai apă caldă și curent după anumite ore. Ce ți-ai putea dori mai mult?

Sistemul politic din România este un alt motiv pentru care nu iubesc această țară. Un sistem politic în care învinge cel care oferă mai multe sticle de ulei și kilograme de făină. Astfel ajungem să fim conduși de oameni incapabili, aleși de cei care se bucură de o umbrelă și o găleată în plus, și nu de oameni care chiar își doresc să schimbe ceva în țara asta, să o facă un loc mai bun pentru generațiile viitoare. Același sistem politic care creează zilnic legi doar în avantajul lui, dar nu și în avantajul celorlalți cetățeni.

Nu iubesc România pentru că își obligă oamenii să plece cât mai departe de ea pentru a putea avea grijă de familiile lor. Din cauza lipsei locurilor de muncă românii sunt nevoiți să-și părăsească țara pentru a nu avea grija zilei de mâine.

Incultura promovată zilnic în presă mă face să spun că nu iubesc România. În timp ce valorile României stau ascunse într-un colţ, nonvalorile acaparează viața publică și oferă exemple negative cetățenilor.

În concluzie, răspunsul la întrebarea „de ce nu iubesc România?” se rezumă la oamenii care o populează, mai mult sau mai puțin români. România ar putea fi o țară civilizată dacă ar fi populată de oameni civilizați.

DIANA COTÂRLEA este elevă la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…