Gabriel ENACHE – Biografii contemporane; Ionuț Cristache…

Ionuţ Cristache, scriitorul suspendat în sine…

Ionuţ Cristache este scriitorul contemporan care a rămas şi prizonier şi… evadat din universul artistic pe care l-a creat şi căruia i-a dat viaţă, pe care l-a construit şi completat în permanenţă şi cu fiecare cuvânt adăugat. Ionuţ Cristache a scris şi a adus în faţa noastră lumi populate cu personaje care pur şi simplu au explodat zgomotos din mintea şi din sufletul lui, şi a revărsat spre noi lumi empatice, învolburate de o luxurianţă acaparatoare, mustind de o viaţă asurzitoare uneori pe care personajele care o fac să trăiască o locuiesc şi o umplu cu corpurile lor translucide, ca de ceaţă, dar vizibile, atât de vizibile.

71_cristache_1Ionuţ Cristache este un conglomerat poetic, unul disipat şi difuzat cu dărnicie şi serenitate în cărţile pe care le-a scris şi trăit şi care te fac să trăieşti alături, împreună cu el până la capăt, până la capătul lecturii fără început şi fără de sfârşit. Ionuţ Cristache nu îşi trădează nici o scenă descrisă, povestită, nici un personaj cunoscut sau închipuit, făcând în aşa fel încât să le fie alături (să fie de fapt împreună) nu doar până la capătul poveştii ci cât de departe, mult mai departe…

Literatura scrisă de Ionuţ Cristache este eruptivă somatic, este empatică şi aluvionară, adunând pe parcursul lecturii cititorul şi ducându-l în cele mai ascunse şi mai puţin cunoscute încăperi ale sale, făcându-l să trăiască fizic fiecare cuvânt, fiecare propoziţie, fiecare frază. Ionuţ Cristache îşi… desenează scrierile cu tuşe puternice, personale şi chiar dureroase, nelăsându-se amăgit de posibilitatea ficţională a… poveştii. Nicio frază a literaturii scrisă de el nu este sau nu se lasă subjugată în totalitate de… ficţiune, nicio carte de-a lui nu pariază integral pe închipuire, pe ceva sută la sută ireal. Literatura lui Ionuţ Cristache pariază şi pe viaţă, la fel şi personajele lui. Personajele  aduse la (în) viaţă de Ionuţ Cristache evadează din lumea trăită de ele şi se salvează în lumea creată de autorul lor, continuându-şi benefic şi fericite viaţa spre care el le-a condus.

71_cristache_2Ionuţ Cristache foloseşte cu măiestrie o baghetă magică cu care ascunde şi cu care aduce la vedere oameni şi lumi noi, pe care le vezi şi pe care le descoperi odată cu el. Ca după un somn lung şi odihnitor, dintr-o dată ceaţa şi nebulozitatea din jurul tău dispar şi începi să vezi, să simţi şi să trăieşti şi tu cu adevărat în lumea creată de el şi odată şi împreună cu el. Această însuşire îl face pe Ionuţ Cristache să… penduleze, să călătorească atent şi cu uşurinţă între lumi care se deschid doar pentru el şi pentru simţul său artistic deosebit. Literatura nu îl digeră, nu îl consumă în totalitate pe Ionuţ Cristache, literatura îi lasă cât este nevoie pentru a se recompune, pentru a se reface continuu, pentru a-şi completa fiinţa de şi din cuvinte într-un proces permanent şi fără de odihnă.

71_cristache_3Ionuţ Cristache scrie cerebral şi cu sufletul, îşi foloseşte toate trăirile la maxim, îmbogăţind fiecare pagină scrisă cu fragmente, cu bucăţi din propriul trup (corp) şi din propriul fel de a fi şi de a trăi în universul lui literar. Fiecare personaj creat de Ionuţ Cristache empatizează cu cititorul lui creând o legătură sigură, continuă şi uneori definitivă cu cel care îl descoperă de-a lungul lecturii. Ionuţ Cristache este un autor care nu îşi părăseşte personajele la sfârşitul cărţii ci îşi continuă drumul alături şi împreună cu ele cât este nevoie şi până la capăt, nelăsându-le să se rătăcească sau să îşi aleagă un drum fără de capăt sau fără ieşire. Literatura scrisă de Ionuţ Cristache se aude cu fiecare cuvânt al ei, îşi face simţită prezenţa prin zgomotul… arătării ei, zgomot multiplicat şi dus mai departe cu ajutorul ecoului permanent şi stratificat. Literatura aceasta este posesivă şi… posedatoare, are capacităţi senzoriale care se multiplică la nesfârşit păstrându-te în siajul ei disciplinat şi acaparator.

Ionuţ Cristache scrie… idei, aduce în faţa cititorului toate lumile lui posibile şi imposibile, toate trăirile simţite şi închipuite, toate caracterele umane care îi populează şi îi îmbogăţesc fiinţa neliniştită, zdruncinată de trăirile intense, camusiene. Ionuţ Cristache este scriitorul care de fiecare dată… arată, indică o lume cu problemele şi cu temele ei arzătoare şi vizibile completând, îmbogăţind cu lirism înrobitor toate aceste lumi văzute şi arătate de autorul (creatorul) lor. Ionuţ Cristache construieşte în permanenţă şi cu hărnicie, clădeşte continuu lumi în care adună, se adună de fiecare dată şi neobosit îşi duce la capăt lucrarea.

Ionuţ Cristache scrie tot ceea ce poate să vadă, să simtă şi să cuprindă în universul lui de hârtie, în lumea, în lumile pe care şi le-a alăturat şi pe care le coordonează folosind cuvinte concise şi puternic îmbogăţite metaforic. Ionuţ Cristache îşi ţine aripile deschise ocrotitor asupra lumilor şi personajelor lui, făcându-şi cititorul părtaş şi trăitor la (în) toate aceste universuri ce-l împrejmuiesc şi completează.

Ionuţ Cristache îşi scrie cărţile cu hărnicie şi neobosit şi îşi hrăneşte literatura în permanenţă făcând-o să-i rămână alături şi la îndemână definitiv.