Gabriel ENACHE – Biografii contemporane; Trooper, după 20 de ani…

Gabriel_EnacheTrooper, după douăzeci de ani…

De douăzeci de ani, cu o biografie deloc fracturată, lipsită de goluri, de piedici sau de întreruperi, Trooper își continuă și își îmbogățește în permanență activitatea și imaginea de trupă portstindard a muzicii rock contemporane. Tineri și neobosiți, frumoși pentru totdeauna și, desigur nemuritori, Tooper-ii își afișează și își fac auzite întotdeauna cu mândrie justificată rezultatele muncii lor.

Trooper este o formație care s-a născut din dragoste de muzică și rock și de tot ceea ce implică și cuprinde acest manifest și care își continuă frumos viața și activitatea, cu același sentiment dus de fiecare dată cât mai sus și adus cât mai la vedere.

Trooper este mesagerul care aduce în fața noastră mai ales o muzică încărcată de un intens dramatism, saturată de lirism și acoperind o gamă artistică și socială diverse și nelăsate nici măcar pe alocuri descoperite.

Trooper este o memorie vie a celor ce cunosc, urmăresc și ascultă muzică rock, a celor care au ales în totalitate trăirea și mesajul acestui manifest viu care este rock-ul și tot ce cuprinde acest fenomen.

Trooper este o formație rock căreia îi pasă de tot ceea ce simte, de tot ceea ce se poate vedea, observa și alege întotdeauna să spună, să nu tacă, Trooper nefiind doar un fenomen muzical ci și unul social, unul dintre fenomenele care nu s-au pierdut pe drum sau în detalii și care a ales să își continue calea pe care au pornit și să își ducă la capăt călătoria cu toate greutățile și neajunsurile ce pot să apară de-a lungul acestui greu și lung parcurs.

Trooper se mișcă și mișcă viața din jurul ei, face în așa fel ca cei care îi ascultă(aud) să meargă mai departe mai bogați, mai frumoși, mai liberi. Așa cum probabil este manifestul și crezul ei artistic, Trooper este pe cale de a deveni o matrice din care se vor putea perpetua și impune mesaje nu neapărat noi dar transmise, duse mai departe cu ajutorul unor son-uri nou nouțe, proaspete și aduse la cunoștința publicului îmbrăcate de fiecare dată cu ținute care știu să le facă vizibile și vii.

Trooper crește întotdeauna volumul manifestelor și manifestărilor sale, făcând ca cu fiecare apariție să aducă la vedere o nouă și mult amplificată vibrație, o nouă cale de acces spre ceea ce este de trăit și de simțit în acele momente.

Cântecele Trooper-ilor sunt unele intens evocatoare, au o muzică așezată pe texte… stabile, sigure pe și de povestea și mesajul lor. Cântecele lor sunt bântuite de nostalgii mai mult sau mai puțin originare, sunt încărcate de vagi creșteri și descreșteri ale intensității trăite, ale posibilelor căderi. Cântecele lor transmit puterea pe care o caută fiecare dintre cei care le ascultă și le trăiesc. Cântecele Trooper-ilor ne… vorbesc despre complicațiile lumii trecute și(sau) prezente, despre intoleranțe și neînțelegerile lor stupide și transmițând și încercând să inducă de fiecare dată o atmosferă plină de viață și de lumină, de lumina în care trebuie dusă până la capăt viața fiecăruia dintre noi.

 enache_74_1

Trooper își trăiește muzica și tăcerile ei cu voluptate și cu plăcere, cu vizibile măști aruncate la mare distanță, alegând să arate și să spună ceea ce trebuie arătat și spus. Trooper-ii nu își maschează mesajele, nu le ascunde și nu le transmite șoptit. Trooper merge fără odihnă pe varianta sincerității și pe cea a trăirii acestei calități a lor.

Trooper nu este o manifestare, un fel de a fi a… căldicelului, a neclarului, a liniștii, Trooper este un fenomen care transmite starea de inconfortabil întregului establishment politic, social și religios, Trooper a știut de fiecare dată să își aducă și în plan social aportul și mesajul nediluat. Trooper are în același timp umor și, desigur neliniști și și politețea pe care bunul simț artistic ți-o poate da.

Trooper a împlinit douăzeci de ani. Douăzeci de ani frumoși fără îndoială, cu suișuri, cu coborâșuri, cu bucurii și cu tristeți. Douăzeci de ani cu pierderi și cu împliniri, cu multe reușite și cu mari satisfacții, una dintre cele mai mari reușite fiind această vârstă. Imensă într-un calendar artistic. Uriașă într-un context contabilizator. Trooper-ii au făcut față acestor mulți ani și au rămas la fel de proaspeți și frumoși ca la început și desigur mai înțelepți. Mai încărcați, mai amplificați de frumusețea și trăinicia aventurii care i-a condus până aici.

Trooper a împlinit douăzeci de ani și este pe cale să să devină un mit, unul nefracturat, din ce în ce mai frumos, din ce în ce mai stabil.

Trooper sunt: Alin „Coiotu`” Dincă, Aurelian „ Balauru`” Dincă, Cristian Oftez, Laurențiu Popa, Ionuț „Oscar” Rădulescu, Ionuț „John” Covalciuc.

Trooper au fost: Radu „Schijă” Piteș, Eduard Enuță, Ionuț „ Negativ” Fleancu, Alexandru „Ancu” Dincă, Răzvan Voicu.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…