Gabriel ENACHE – Marele tată

-fragment-

Gabriel_EnacheMarele tată este o carte ce cuprinde povestea integrală a lumii şi a celor ce s-au scris despre ea. Marele tată este de asemenea o carte a căutării tatălui şi a aducerii lui la rangul acesta: marele tată! Pentru că indiferent pe care îl găseşti şi îl arăţi – pe cel de sus, al soarelui şi al vieţii, pe cel de jos, al întunericului şi al morţii – împreună, prin împreunare în această poveste, în acest mare text, dau rezultatul căutării permanente, intermitente, fără oprire.

Marele tată este partea de lumină şi partea de întuneric din alcătuirea mea, a celui ce l-a căutat şi îl povesteşte neobosit. În momentele mele faste marele tată mai mic, în momentele mele nefaste marele tată ne covârşeşte pe mine şi povestea mea făcând să dispară, să se ascundă, echilibrul şi (sau) neutralitatea, excluzându-mi posibilitatea de a o continua, de a o duce la capăt.

Marele tată este o poveste despre mirare şi miracol în acelaşi timp. Este o poveste despre viaţă şi moarte, despre lumini şi umbre, despre destindere, oboseală, fericire, năpastă, despre pace şi, mai ales despre războiul căutătorului cu el şi cu lumea. Este o descriere a supravieţuirii, a miracolului văzut sau nevăzut, simţit şi neprevăzut. Un monument al priveghiului permanent, al textului fără oprire ce se înfăşoară în jurul autorului lui.

Marele tată este o lume nouă, cum nu mi-am închipuit vreodată, o lume vizibilă într-o lumină tainică din care scapă din când în când lumini subţiri fluorescente ca urmele de marker într-un text subliniat. O descriere dezordonată a optimismului şi a pesimismului, a iubirilor cunoscute şi a iubirilor secrete. Despre mine? Despre mine portretul ascuns pentru totdeauna, amplificat de fiecare dată de memorie şi arătat întotdeauna atât de frumos. Imaginea zveltă cu trup subţire şi mlădios ca o floretă.

Marele tată a încercat şi a reuşit să vadă toate acestea dizolvându-le pe toate şi transformându-le în colonii de sentimente arătând şi descriind neputinţele ce mi-ai înconjurat închipuirile…

GABRIEL ENACHE este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…