Gabriel ENACHE – Ruptura

 

-fragment-
În memoria lui Gheorghe Rada, al treilea cel dintre unchi plecat.

Gabriel_EnacheAm încercat să văd lumea. Un pic mai neclară decât o văd ceilalţi. Am pus între privirea mea şi ceea ce vedeam mari şi lungi draperii ca de ceaţă care mă ajutau să contemplu mai mult decât să privesc. Să aleg ceea ce era altfel, adică pentru că aşa îmi doream. Era atât de plăcut să îndepărtez uneori cu mâna câte o bucată mică de pâclă, să o dau un pic la o parte ca pe un bulgăre de vată, ca să pot vedea nu mai bine ci mai departe.

Atunci când mergeam mai departe cu privirea, atunci făceam un fel de pas înainte. Avansam un pic în lume, în imaginea ei lăsând în spate aceeaşi lume de fapt, dar cu un fel de ecou refulat în imagini. Atunci am început să îngheţ pas cu pas. Să devin static. Uimit. Atunci mă aşezam cuminte, curajos, în urma mea memorată. În mintea mea fragmentată în folii subţiri cu imagini.

Acum sunt toate puse firesc în rafturi subţiri, transparente, sperând ca în timp să pot să mă întorc la ele. Acum mai văd. Acum contemplu şi degust cam tot ce dinspre cer mă înconjoară, împrejmuieşte şi deţine.

GABRIEL ENACHE este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…