Gheorghe SCHWARTZ – Proza de sâmbătă

gheorghe_schwartz_721.Controversata Pirodondus Domestica

Pirodondus Domestica sau „Coada mâţei”, cum i se mai spune în popor, îşi are numele de la ciudata ei proprietate de a creşte doar în vecinătatea aşezărilor umane, având nevoie de dejecţiile oamenilor pentru a se dezvolta. Acest lucru a fost observat încă din antichitate, existând trimiteri în scrierile vechi despre efectele curative, dar şi despre primejdiile pe care le provoacă. De pildă, deja Epifantes din Rodos a menţionat situaţiile când Pirodondus Domestica are efecte miraculoase asupra sângerărilor de tot soiul, însă poate fi letală dacă este administrată unor persoane cu tulburări ale respiraţiei. Coada mâţei este o buruiană acum mai rară în Europa, odată cu introducerea canalizării, dar se mai găseşte în cătunele din munţi şi în preajma taberelor de nomazi şi a drumurilor urmate de oieri în timpul transhumanţei. Aşa că nu se poate spune că, dacă ar fi utilizată corespunzător, nu ar fi la îndemână. Dar este ea utilizată ştiinţific? În istoria narativă a medicinii, se găsesc povestiri despre Pirodondus Domestica, povestiri ce subliniază caracterul bivalent al plantei. De pildă, se vorbeşte despre osândirea lui Raphilus cel Tânăr, medicul personal al nobilei familii Orante, pentru că, după ce l-a vindecat cu ceaiuri din buruiana damnată pe duce, i-a provocat moartea fiului şi moştenitorului domeniului. Însă asemenea întâmplări se găsesc amintite şi pe alte meridiane, în cumplita epidemie de ciumă din Londra din 1665 ori peste ocean, la Boston, când, în 1873, Pirodondus Domestica a fost folosită în mod curent pentru „oprirea sigură a oricărei hemoragii, dar şi a sângerărilor întâmplătoare, alifia folositoare atât pentru doamne, cât şi pentru accidentele domnilor”, după cum s-a păstrat scris pe o pungă livrată de farmacia „Brown & Brown” „doar contra sumei de 4 cenţi”. Cercetătorii moderni s-au aplecat asupra misterioasei buruieni abia în timpul celui de al doilea război mondial, tinctura de Pirodondus Domestica intrând în dotarea armatei. Astăzi putem primi, chiar şi fără reţetă, extract din Pirodondus Domestica sub formă de capsule, tinctură sau fiole. Se pare că are şi un puternic efect stimulativ, deşi uneori poate da halucinaţii, mai ales auditive. Acestea, dând senzaţii plăcute, au făcut ca planta să fie folosită şi drept drog. Şi, totuşi, degeaba veţi căuta Pirodondus Domestica prin farmacii: din cauza numeroaselor cazuri când reacţiile la acel tratament au fost tragice, numele substanţei de bază a fost schimbat. Misterul asupra cozii mâţei continuă să dăinuie, industria farmaceutică refuzând orice comentariu în legătură cu acest subiect, preferând să vândă Pirodondus Domestica sub diferite nume de împrumut. Aşa că întrebarea „Cât este de indicată folosirea fostei Pirodondus Domestica?” este de foarte mare actualitate.

 

  1. O întâlnire în Africa

Într-o zi, pe o terasă din Berceni, a venit vorba despre statul Costa Rica. Costarica!? Am auzit de ţara asta. Da, da… E undeva prin Africa, nu? a spus Mircea B. Cam tot atunci, venind vorba despre ţara România, Luis G., şezând la o terasă din San José, s-a arătat interesat de discuţie: România?! Am auzit…, da, da, România… E undeva prin Africa, nu?  Cum nici Mircea şi nici Luis G. n-au fost contrazişi de nimeni, ei n-au trebuit să fie foarte miraţi când, beneficiind de incredibilele reduceri ale societăţii de turism, s-au întâlnit în mod firesc într-un safari din Africa. Eşti din Costarica? se bucură, Mircea B. E departe de unde ne aflăm noi acum? Păi, dacă tu eşti într-adevăr din ţara România, ar trebui să ştii mai bine, i-a răspuns cu o privire caldă Luis G. Desigur, desigur! i-a răspuns Mircea B., încântat de cât de prietenoşi sunt băştinaşii din Africa.

 

  1. Efectul Sala de aşteptare a medicului stomatolog (Efectul SAMS)

După cum s-a observat, mulţi pacienţi aflaţi în sala de aşteptare a medicului stomatolog constată cum brusc le dispar durerile îngrozitoare, cele care nu i-au lăsat toată noaptea să doarmă. Aşa că renunţă să mai apeleze la doctor. E drept, după puţină vreme, durerile revin. Dar momentul acela din sala de aşteptare şi răstimpul până când revin durerile a constituit obiectul unui studiu complex al Institutului Regal de Anestezie. În Raportul Final, publicat în Revista Globală de Anestezie şi Terapie Intensivă, profesorul R.H. Bloom, şeful echipei, a semnat următorul Comunicat: „Proiectul s-a desfăşurat pe parcursul a patru ani şi a inclus munca unor medici anestezişti, medici specialişti în terapie intensivă, chirurgi, psihologi şi filosofi, în total un număr de 37 personalităţi cu cel mai înalt grad de competenţă. S-a folosit tehnica cea mai avansată, eşantionul de subiecţi putând fi astfel monitorizat atât neurologic, cât şi din punctul de vedere al reacţiilor vegetative, al travaliului cardiovascular, cât şi al trăirilor subiective. Cercetarea a continuat până ce s-a coagulat tehnica necesară aptă de a recolta răspunsurile corecte. Scopul nostru a fost să găsim mecanismele prin care Efectul Sala de aşteptare a medicului stomatolog, un efect obiectiv, realizează o anestezie încă nefolosită în practică, astfel încât să putem extinde acest Efect şi în alte domenii medicale. Câştigul ar fi economisirea de medicamente, excluderea riscului de efecte adverse, introducerea la pacienţi stări de calm la intrarea în sala de operaţie ori în cea de terapie intensivă. Şi, de asemenea, în răstimpul între apariţia unui accident de orice fel şi intervenţia din spital. În urma acestei cercetări pluridisciplinare, se constată că: – Efectul Sala de aşteptare a medicului stomatolog (Efectul SAMS) nu are loc decât la subiecţi umani. De asemenea, nu are loc la copiii sub opt ani şi nici la oligofreni. – SAMS este în funcţie de mozaicul patologic, de starea atmosferică şi de momentul circuitului celular. – În anumite condiţii, SAMS este transmisibil. Dar această contagiune pozitivă reprezintă obiectul unui alt program (în derulare). – Nu este indicat ca SAMS să fie utilizat până la elucidarea tuturor consecinţelor”. Deocamdată, Efectul Sala de aşteptare a medicului stomatolog (Efectul SAMS) e încă în studiu, dar lumea aşteaptă cu speranţă îndreptăţită ziua când va putea fi extins şi în practică.

  1. Minunatul XP 27

Aţi auzit de XP 27? Întrebarea este pur retorică: bineînţeles că n-aţi auzit de XP 27! Şi asta în ciuda faptului că produsul ar avea cele mai minunate efecte asupra vieţii de zi cu zi pentru întreaga omenire. Iată doar câteva dintre aceste efecte:

– 170 cl. de XP 27 în trei sute litri de apă (în loc de benzină ori motorină) sunt suficiente pentru ca motorul unui automobil obişnuit să poate funcţiona în jur de 100.000 km. Păi, credeţi că nu s-a descoperit un mijloc de a se elimina combustibilul tot mai scump şi tot mai puţin disponibil? Bineînţeles că s-a descoperit! Iată: acest XP 27! Numai că el nu poate fi pus în aplicare, au spus Înţelepţii lumii întrucât ar modifica brusc şi dramatic întreaga hartă politică a lumii.
– XP 27 folosit în industria construcţiilor ar ieftini cu 82% costurile materialelor. Din păcate, acest lucru ar închide fabrici şi ar lăsa pe drumuri milioane de oameni, au spus Înţelepţii lumii.
– XP 27 sub formă de capsule solubile are proprietatea de a regenera orice ţesut afectat de boală. Şi ar face inutilă întreaga industrie farmaceutică. Ceea ce ar arunca în stradă alte milioane de oameni, trag un semnal de alarmă Înţelepţii lumii.

– XP 27 poate înlocui cu succes alimentaţia globului. Din experimentele realizate, nu s-au semnalat nici un fel de efecte contrarii. Ar fi cel mai groaznic lucru: „În lipsa agriculturii, coordonatele civilizaţiei s-ar modifica într-un mod imposibil de anticipat” (Înţelepţii lumii).
Aşa că produsul care ar avea cele mai minunate efecte asupra vieţii de zi cu zi a omenirii nu este indicat a fi folosit, iar combustibilul scump, construcţiile costisitoare, medicamentele tot mai scumpe şi ele, precum şi hrana mereu neîndestulătoare pentru nevoile planetei se dovedesc a fi cele ce menţin „coordonatele civilizaţiei care ne dau statutul de oameni”.
Aţi auzit de XP 27? Întrebarea este pur retorică: bineînţeles că n-aţi auzit de XP 27! Şi asta în ciuda faptului că produsul ar avea cele mai minunate efecte asupra vieţii de zi cu zi a omenirii.

Nota autorului – Dragii mei, 1. Minunatul XP 27 (şi în nici un caz XP 28!) este disponibil, deocamdată, doar pe cartelă. Cartelele sunt în curs de emitere. 2. Normele de utilizare încă n-au fost publicate. 3. Inventatorul a fost – din motive lesne de înţeles – eliminat.
4. Orice informaţie în legătură cu minunatul XP 27 (şi în nici un caz cu XP 28) reprezintă secret de stat. Vă sugerez să nu exprimaţi nici o aluzie în legătură cu el! O spun spre binele vostru!

 

GHEORGHE  SCHWARTZ  este un foarte cunoscut prozator român, membru al Uniunii Scriitorilor, autorul romanului „Autiștii cărților”…