Ioana Cătălina DUȚĂ – Frica și prejudecățile

cropped-cs_logo_sq-300-e1424474351203.jpgPrejudecățile sunt păreri preconcepute, fără dovezi sau argumente pertinente, pe care le avem noi despre alte persoane și viceversa. Din păcate, acestea pot distruge un om pe o perioadă nedeterminată și chiar definitivă de timp. Au existat și încă există nenumărate cazuri ale unor persoane care au fost scoase din anumite grupuri sociale din cauza prejudecăților cu privire la ei iar aceștia au ajuns să își provoace singuri rău deoarece se consideră excluși din societate.

Aceste gânduri preconcepute gândite de noi și de ceilalți sunt parte din firea fiecăruia și nu ne putem abține să nu gândim anumite lucruri despre o persoană, fără să știm adevărul din spatele aspectului fizic. Suntem obișnuiți să judecăm din prisma a ceea ce vedem preponderent în jurul nostru sau a ceea ce avem noi înșine ca material fizic sau psihic. De cele mai multe ori, nu putem accepta faptul că altul are o părere total opusă de a noastră în privința unei situații din care facem parte, rezumându-ne a elimina din colectivul și anturajul nostru acea persoană diferită de noi.

De la prejudecăți la rasism este doar un pas. În majoritatea situațiilor, catalogăm restul oamenilor în funcție de clasă socială, gradul de inteligență, rasă, și aspect iar cei care nu corespund standardelor noastre, sunt eliminați de propriile noastre fapte și atitudini la adresa lor. Faptul că încercăm prin orice mijloace să ne diferențiem de ceilalți și că discriminăm persoanele pe care le considerăm inferioare, nu spune despre noi decât că avem mințile prea înguste ca să vedem mai departe de lungul nasului iar noi, în loc să evoluăm, rămânem la stadiul de mediocritate. Din fericire, nu toți oamenii sunt astfel. De aceea, cele mai bune sfaturi pentru o persoană care este martoră a discriminării și nepăsării sociale ar trebui să continue în ritmul în care a pornit și să nu fie influențată de opiniile prost-gândite ale celor din jurul ei.

Tine-ți minte: prejudecățile sunt mai mult decât niște cuvinte. Putem face mult rău prin intermediul lor fără să conștientizăm iar unele lucruri nu se mai pot repara, iar mai târziu, vom regreta amarnic fiecare lucru spus și negândit.