Ionuţ CRISTACHE – O poveste

 

Ionuţ_CristacheA revenit o nouă „săptămâna altfel” din școala de azi. Ne-am hotărât să facem această ediție Carabella a revistei noastre, cu elevi de azi, cu elevi de ieri și cu dascăli de ieri și de azi. Experimentăm, cum știți, normalitatea.

Le spun, de fiecare dată, elevilor mei povestea care urmează. S-ar potrivi și pentru cei care strâmbă din nas atunci când aud cuvântul intelectuali. Unii sunt, chiar, mari bărbați politici, sus, în fruntea bucatelor… Bei o cafea cu mine? Aceasta este povestea… Un profesor de filosofie, în fața elevilor săi… A luat un borcan mare, gol și l-a umplut cu mingi de tenis. E plin? i-a întrebat el. Apoi, a turnat în borcan o cutie cu pietricele, care au umplut golurile rămase. E plin? a continuat să întrebe. A mai luat o cutie cu nisip și a umplut borcanul. E plin, i-au răspuns elevii lui. A luat două cești pline cu cafea și le-a turnat, umplând borcanul definitiv. Elevii au râs. Profesorul le-a mai vorbit astfel… Acest borcan e viața voastră, mingile de tenis sunt lucrurile importante, familia, copiii, prietenii, sănătatea. Pietricelele sunt alte lucruri care contează pentru voi, casa, mașina, serviciul, iar nisipul este restul lucrurilor mărunte. Dacă veți începe cu nisipul, nu veți mai avea unde să puneți mingile de tenis și pietricelele. La fel este și în viață, dacă îți irosești timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei mai avea vremea potrivită pentru lucrurile importante. Stabilește-ți prioritățile, restul nu este decât nisip! Un elev a întrebat, totuși, ce reprezentau cele două cești pline cu cafea? E simplu, i-a răspuns profesorul de filosofie, ele vor să arate că, oricât de plină ar fi viața ta, este loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreună cu prietenii… Telegramă și pentru dumnealor, oamenii plini de importanța misiunii lor divine!

IONUŢ CRISTACHE este scriitor, profesor la C. N. „Constantin Carabella”, dar, mai ales, omul generos în jurul căruia ne-am adunat aici,  la Cultura de sâmbătă