Laura Andreea STOICA – Orice tichie poate visa să se schimbe în tiară

laura_stoicaOrice tichie poate visa să se schimbe în tiară. Mi-a plăcut atât de mult această afirmație a lui Victor Hugo, încât i-am oferit un loc de cinste în agenda mea,pe prima pagină,  ca să o pot citi  ori de câte ori o deschid. E atrăgătoare pentru că e contrară mersului societății. E fascinantă pentru că își permite prea mult, susținând ideea că omul  mai poate visa. Unora li se poate părea o  mare prostie pentru că prea sună a povești pentru copii, iar noi ne-am învățat că ce e prea frumos nu poate fi adevărat.

Teoretic,  trăim într-un stat democratic, în care omul este liber să aibă propriile păreri privitor la orice,  păreri pe care să le susțină și pe care să le urmeze. Practic, nimeni nu vrea să rupă rândurile, de teamă ca nu cumva să fie considerat ciudat sau fiindu-i frică de faptul că va trebui să gândească singur. Iar vocea turmei sună cam așa: n-ai să reușești de unul singur, trebuie să faci compromisuri, degeaba ești deștept dacă nu ai bani, ce ieși tu de la facultatea aia?

Ce ești tu? O simplă tichie… poate că părinții tăi nu își permit trei vacanțe pe an și nici să îți cumpere mașină îndată ce ai făcut 18 ani. Poate că n-ai primit cadou de ziua ta ultimul model de Iphone, dar ai primit o educație frumoasă, ai fost învățat să ai bun-simț și respect pentru cei din jur, să nu mesteci gumă la oră și să cedezi locul tău unui om mai în vârstă. Ce ești tu? O tichie amărâtă… Lucrezi pe 8oo de lei o lună întreagă și ai un copil de crescut, întreținere de plătit… nu-ți permiți să-ți cumperi pentru tine nimic… dar ești un om care a ales să nu fure de la alții pentru a se îmbogății pe sine. Paradoxul este că tu ești înzestrat cele mai frumoase virtuți și ești o simplă tichie, o Cenușăreasă contemporană. Lumea te vede sărac și ești descurajat la fiecare pas… reușita, zic ei, nu-i va fi niciodată hărăzită unuia ca tine.

Ști ceva? Nimeni nu a spus că a trăi corect, civilizat, fără maimuțăreli înseamnă a trăi ușor. Dar în același timp, nimeni nu are dreptul să-ți fure speranțele, visurile, aspirațiile.  Nu te mai lăsa descurajat de cei din jur! Tu ești unic, ești capabil, responsabil, poți îndura multe și poți ajunge acolo unde vrei. Doar să nu te oprești din a visa. Niciodată! Muncește din greu pentru visul tău frumos, pentru o Românie mai bună și nu-ți irosi niciun gram de energie pe nimicurile din jur, care au scopul de a ne îndepărta de la ideea de moralitate. Poate că pentru tine va fi de o sută de ori mai greu să ajungi tiară decât pentru unul care de când s-a născut se știe diademă. Dar asta nu înseamnă că nu e posibil. Nu te opri din visare! Visează că într-o bună  zi oamenii vor fi egali în adevăratul sens al cuvântului, nu doar pe hârtie și nu renunța crezând că e cu neputință ca tu să schimbi ceva.  Visează cât încă o poți face gratis, fără să plătești impozit și pe asta! Caută alți visători ca tine, căci prietenia cu ei îți va da putere și curaj să lupți în continuare pentru adevăr.  Viața, oricum e o luptă… Luptă visând, căci nu vei lupta în zadar. Nu te lăsa doborât! Vezi, nu mai ești o tichie, căci deja începi să strălucești precum o tiară!

LAURA  ANDREEA  STOICA  este o domnișoară de CARABELLA ( clasa a XII-a ), energică, hotărâtă și totuși visătoare…