Leontina GRIGORESCU – GENERAȚIA Y

 

cs_logo_sq-300Oamenii din ziua de azi… De fiecare dată când aud sintagma asta, gândurile mele își atașează imediat aripile uzate și zboară spre tărâmul tragediei, numit degradarea societății noastre dragi. Mă gândesc că de undeva a pornit totul, dar pe cine am putea da vina acesei decăderi? Cine ar trebui sa se facă responsabil de stadiul rușinos pe care l-am atins? Poate nu e așa de îngrijorător faptul ca respectul a ajuns doar un cuvânt frumos, prezent cu predilecție în dicționar și în romane cu eroi care acum par ireali. Ei bine, poate că generalizez, dar majoritatea acaparează puținele contraexemple, care pot fi considerate demne de studii de caz amănunțite.

Se preferă vizionarea programelor de televiziune, cufundarea în canapeaua confortabilă, care încurajează urmărirea unei emisiuni menite să „distreze”. Este considerată mai interesantă compania „clasicilor” canalelor tv, decât o întâlnire „face to face” cu personajele lui Proust sau cu Steinhard. Și folosesc termenul de „clasici” cu scopul de a sublinia sobrietatea limbajului și caracterul deosebit al megastarurilor.

Ce înseamnă să faci un lucru productiv? Păi, clar se referă la o chestie in urma căreia rezultă niște bani și nicidecum o activitate care să stimuleze mușchii… Mă refer la cei ai minții, pe care suntem norocoși să îi posedăm, dar ghinioniști că nu funcționează fără niciun efort. Astfel, oamenii din ziua de azi se împart în trei categorii: categoria unu, categoria doi și restul de excepții care nu se pot încadra în cele menționate anterior. Se spune că oamenii cu standarde, cu obiective stabilite, cu gânduri serioase, înzestrați cu inteligență nu pot aparține niciunei grupării banale, neputându-se adapta mediocrității.

Din fericire mai există astfel de indivizi, și la ei fac referire când spun categoria „grea”. Ei sunt cei care mai oferă speranța că poate, la un moment dat, ceva minunat, un Big Bang se va întâmpla aducând normalul în cotidian. Dar până atunci, ne întoarcem la fetele și la băieții din ziua de azi, care vor fi femeile și bărbații de mâine. Aș vrea să cred că încă mai există demnitate, altruism și prietenie. Însă, ca de obicei, există un „dar”. Acest „dar” este provocat de îndrăgitele bucăți de hârtie, care prezintă pe suprafața lor adorată de toți niște personalități și niște cifre. Mda, te-ai prins: iubiții bani. Deși sunt doar niște bucăți de copac ajunse printr-un proces destul de complex în visteria statului, ne controlează viețile. Corectitudine, respect, solidaritate, prietenie, familie, toate acestea dispar doar prin simpla pronunție a cuvântului magic: „bani”. Bineînțeles, dacă este vorba de o suma notabilă.

Este vorba despre Generația oamenilor inumani, Generația indivizilor duplicitari, Generația iubitorilor de diplome și bolizi. Dar, Generația asta va fi într-o bună zi generația care contează. Niciodată nu e prea târziu, și un lucru e cert, Generația asta are toate defectele posibile, dar cu siguranță încăpățânații care au fost aruncați în această categorie vor face ca minoritatea să învingă marea de ignoranță. Într-o zi, într-o bună și frumoasă zi, Generația noastră va câștiga. Cum? Nu știu, dar o va face.

LEONTINA GRIGORESCU este elevă în clasa a XI-a (E), la Carabella târgovișteană…