PRUNA DE LA JUSTIȚIE – „Nu cred că problema sistemului judiciar sunt ofițerii acoperiți”… Normal ca nu crede, doar într-un stat polițienesc cum devine tot mai mult al nostru, ofițerii acoperiți sunt sarea și piperul Justiției, politicii, presei, universităților, lumii afacerilor și a tuturor domeniilor importante ale vieții sociale… Demnă de o minte tehnocrată, dar în misiune, după cum se vede!
ANTOLOGIE RADIO EREVAN – I.Când va începe Foametea Mondială?
R. Când vor începe chinezii să mănânce cu lingura. I.De ce este bine să meargă soacra la vot? R.Ca să se obișnuiască cu urna. I.Va veni un alt război Mondial?
R. Nu! Dar va fi o luptă pentru pace, de nu va mai rămâne piatră pe piatră. I.Ce este un salariu? R. Un fel de menstruație: îl aștepți o lună și trece după trei zile… I.Ce este mai valoros decât laptele matern? R. Ambalajul… I.Cum e mai bine să mori: de sifilis sau de dizenterie? R. Mai bine să mori ca un bărbat, decât ca un căcat. I.E adevărat că Ceaikovski a fost homosexual? R. Da, dar nouă ne place din alte motive… I.Cum poți trăi doar din salariu?
R. Nu știm. Nici n-am încercat… I.Care este diferența între capitalism și socialism?
R. Capitalismul este exploatarea omului de către om. În socialism e invers. I.Cum au spart chinezii site-ul Pentagonului ? R. Fiecare a încercat cîte o parolă. I.Este adevărat că impotența se poate trata cu lapte ? R. Da, dacă în ceașca cu lapte se pun și două linguri cu ghips. I. Pot începe orele de educație sexuală cu fiica mea de 12 ani? R. Da, veți învăța lucruri noi și interesante! I.De ce sunt atâția bărbați crăcănați? R. Lucrurile fără importanță sunt puse între paranteze. I.Care sunt cele 3 mari crize din viața unui bărbat? R. Pierderea nevestei, a locului de muncă și prima zgârietură pe mașină. I.Cum se numește un bărbat inteligent, sensibil și frumos? R. Un zvon. I.Cum se numește femeia care știe mereu unde este soțul ei?
R.Văduvă… I. Ce îmbătrânește prima oară la un bărbat? R. Nevasta… I. De câte feluri sunt femeile? R.Femeile sunt de trei feluri: cele cuminți, care se culcă numai cu unul;
curvele, care se culcă cu toți; și curva dracului, se culcă cu toți, numai cu mine nu! I. În câte grupe se împart femeile? R. Femeile se împart în trei grupe: elastice (se întind cât ține patul);
supraelastice (se întind și prin alte paturi); credincioase (se întind până la Dumnezeu). I.De ce iau polițiștii salariu. R. Pentru că prostia se plătește. I.De ce sunt mai mulți purici decât oameni? R.Pentru că este greu să fabrici niște prezervative așa de mici. I.Care este avantajul de a face sex în grup? R. Dacă ai ceva treabă, poți să pleci. I.Ce este un urs polar?
R. Un urs rectangular care are sistemul de coordonate schimbat. I. Ce-i zice un vector altui vector? R.Ai un moment? I.Ce este un copil complexat? R.Un copil cu mama reală și tata imaginar. I.Care este cel mai periculos loc din lume? R.Patul. Acolo mor 80% dintre oameni. I.De ce nu aleargă melcul? R.De frică să nu-i fâlfâie ochii. I.Care este cel mai bun anticoncepțional? R.Un „NU!” hotărât. I.De ce se îngroapă oltenii în picioare? R.Să fie primii la înviere! I.Care este diferența dintre un politician și un iluzionist? R.Ultimul recunoaște că folosește tot felul de trucuri. I.Cum transformi un pentagon în pătrat? R.Aplici teorema lui ben Laden. I.De ce are girafa gatul lung? R.Ca să-i ajungă la cap! I.Există vreun medicament care elimină mirosul de ceapa? R.Cum să nu. Usturoiul. I.Se poate face dragoste pe tavan?
R. Da, cu condiția să nu cadă plapuma. I.Din categoria Ciomu: Unde își petrece dr. Ciomu concediul? R.Pe vârful Retezatu! I.Care este dezavantajul unei lupe? R.Mărește, dar nu întărește! I.De ce nu crește populația României? R.Pentru că mâncăm neregulat și regulăm nemâncați.
O MINTE STRĂLUCITĂ – Andrei Stavilă despre Turcia, Erdogan, Universitatea turcă… Andrei Stavilă a fost unul din cei mai buni absolventi de Filosofie ai Universitatii din Iasi. Nonconformist, a dezvaluit intre altele un plagiat academic la aceeasi Universitatea. Poate din pricina asta a inceput o cariera academica in strainatate. Sau pentru ca era supracalificat! In interviul care urmeaza prezinta constatarile sale in urma unei experiente academice in Turcia, experienta nu lipsita de peripetii… Intre altele, imi dau seama ca in relatiile UE cu Turcia lui Erdogan, cea dintii va lua, ia deja!, o puternica lovitura in barbie! Nu stiu de ce in loc sa apara poza lui, apare aceasta poza… Andrei Stavilă a fost, până în decembrie 2015, lector la Universitatea Muğla Sitki Kocman din Turcia. Înainte de a pleca în Turcia, a fost profesor invitat (Guest Lecturer) în Departmentul de Ştiinţe Politice, Universitatea Maastricht, Olanda. Este specialist în teorie si filosofie politică, studii pe migraţie şi cetăţenie, multiculturalism, şi teoria relaţiilor internaţionale. A lucrat ca cercetător în proiecte interdisciplinare axate pe migraţia internaţională, statutul legal al imigranţilor, şi politică socială. Recent, a lucrat pentru EUDO Observatory on Citizenship, oferind consultanţă pe legile legate de cetăţenie în România şi în alte ţări Europene (2009-2014). Are un master (MA) în filosofie (Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi), un MPhil în filosofie politică (Central European University, Budapesta, Ungaria), şi un MRes şi un doctorat în ştiinţe politice (European University Institute, Florenţa, Italia). Teza sa de doctorat a încercat să susţină o teorie a cetăţeniei bazată strict pe rezidenţă. Interesele sale de cercetare includ teoria şi filosofia politică, studiile pe migraţie şi cetăţenie, drepturile minorităţilor, teoria relaţiilor internaţionale, şi studiile culturale. A publicat atât în reviste academice internaţionale (precum Ethnic and Racial Studies), cât şi în reviste academice romaneşti (Studia Politica).
NU E GLUMĂ – În liceele din Franța, fumatul va fi permis – temporar… Este ceea ce au cerut conducerile liceelor din motive de securitate. În unele licee măsura deja este aplicată tacit. E primul pas înapoi făcut în aceasta cruciadă absurdă împotriva fumătorilor. Să fie primit! Dar să apară o măsura de relativă normalitate din pricina pericolului terorist e tare nașpa. Pe vremea liceului meu, în afară de toalete, erau amenajate câteva locuri de fumat pe casele scărilor, cu lădițe cu nisip. Nu din pricina vreunui pericol terorist, ci pentru că niște colegi tălâmbi erau să dea foc școlii, refugiindu-se în pod ca să fumeze. Un mic semn de normalitate născut dintr-o profundă anormalitate…
CORECTITUDINEA FIRMELOR GERMANE – …un mit urban… Și a celor vestice în general. Afacerea VW e doar un exemplu, cel mai spectaculos, de înșelare a clienților. Afacerea Aeroportul din Atena e un exemplu la fel de spectaculos de înșelare a statului grec – 1 miliard de euro evaziune fiscală e totuși o performanță pentru concernul german care a preluat operarea! Sigur, sumele vehiculate în cazul Stadionului Național sunt mai mici, dar ilegalitățile sunt uriașe – autorizație de construcție antedatată, actul privind acoperișul este emis cu șase luni înainte de aprobarea în Consiliul General. Firmele de oriunde ar fi ele – și oriunde ar avea afaceri – procedează cam în același fel pentru maximizarea profiturilor. Nu este vreo genă care să garanteze corectitudinea. Există numai teama de lege și de instituțiile care asigură aplicarea legii. Când o firmă, austriecii care ne lasă fără păduri, dovedită în fapt, își deschide o nouă fabrică, e semn limpede că pentru ea legea este facultativă, iar instituțiile care trebuie să o aplice slăbănoage. Și mai știe că există un talger al corupției pe care să pună mita. În cazul Stadionul Național – Max Bogl, DNA a declanșat o anchetă. În ce mă privește, aș deschide un șantier mai vast în ce privește privatizările – nici acum nu știm clauzele secrete de la privatizarea companiei naționale de petrol! -, investițiile străine și contractele cu multinaționalele…
LIVIU ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…