Mihai Bogdan VLĂDUCĂ – Eu sunt J.

 

Bogdan_Vlăducă WCu toate evenimentele ce au loc În Ucraina, mulți se pot gândi că e o posibilă reîntoarcere a comunismului și a cortinei de fier. Mai ales că acum aproximativ un an se vorbea de noua uniune economică de est, condusă de Rusia în principal. Un fel de Uniune Europeană doar că pentru țări care sunt/au fost comuniste. Acum știu că poate mă repet însă continui să aud români, chiar și din cei veniți aici care plâng vremurile de dinainte de “89. Am pe cineva care vă poate relata despre acele vremuri.

 Bună. Eu sunt J. Am fost prin preajmă înainte de “89. Știu că mulți din voi nu ați reușit să prindeți acele vremuri și cei care reușesc le glorifică. E adevărat ce se spune de perioada de atunci. Nu prea aveai voie să vorbești de rău pe “stăpâni” și încercau într-adevăr să te facă să crezi că locul unde ești este cel mai bun. E adevărat că nu aveam absolut de loc voie să părăsim locul în care trăiam și părea câteodată că nimeni nu avea voie să stea iar dacă cineva nu avea ceva de făcut, era trimis undeva unde se găsea o poziție și pentru el. Însă aveam un acoperiș asupra capului. Nu aveam curent noaptea și nici cu apa nu stăteam prea bine iar condițiile nu erau chiar de lux dar aveam ceva. Nu riscam să trăim pe străzi. Nici de murit de foame nu muream. Chiar dacă nu aveam cele mai bune mâncăruri, tot se găsea ceva să mâncăm.

 Copii noștri erau învățați încă de mici să pună locul unde trăim pe primul plan și, atunci când vor ajunge mari, să ne calce pe urme pentru a fi ce eram și noi. Clasa muncitoare. Cei care țineau pământul nostru pe umeri. Conducătorul nostru era venerat, fie cu voia, fie cu nevoia, de oarece el avea grijă de noi în final.

 Acum te rog să recitești mărturisirea mea dar nu înainte de a mă reintroduce.

 Bună. Eu sunt Jerome. Am fost un sclav ce a aparținut unui negustor bogat din Franța. Și într-adevăr, vorbeam despre situația mea de dinainte de 1789. Tu ce ai crezut? Ți-a sunat cumva familiar?

 Am mai auzit români care au zis că pentru țara noastră e neapărat nevoie de o dictatură. Cineva care atunci când strigă “Sari!” noi să întrebăm “Cat de sus?”. Ce cred eu că doreau acei oameni era cineva pe care îl puțeau da ca și țap ispășitor. Pentru că și acum avem conducători, dar de ăștia noi suntem responsabili, noi alegem, și știm că, chiar dacă îi blestemăm tot timpul și nu reușim să fim de acord cu ei niciodată, și noi suntem de vina pentru ei.

 Jerome nu a avut de ales. Noi de ce am alege să fim sclavi?

BOGDAN MIHAI VLĂDUCĂ este student de WORCESTER și, desigur, absolvent de „Carabellă” târgovișteană…