Neculai Constantin Munteanu

ÎNTREBĂRI – Doamne ferește? Doamne ajută? Dar cât?

ȘI VINERI. ȘI 13.  –  Nouă zile de când a demisionat Victor Ponta. Și România nu s-a scufundat. Încă. Nouă zile de când Victor Ponta a dispărut literalmente în ceață. Nici măcar nu mai răspunde la telefon, zic persoanele bine informate. Chiar și persoanele mai puțin bine informate, dar istețe, au observat că „Dl Victor Viorel Konta nu a mai postat nimic de 8 zile! Cred că studiază teoria fatalismului ori l-a dovedit strămoşeasca brâncă. Pesedistele rămâneau grele numa’ când ceteau postările, natalitatea devenise aberantă.” (Aurel) Glumeții îi simt acut lipsa, „ÎMI LIPSEȘTE Dottore. Eu de cine mai fac mișto acum?” (Oscar) În fine, prăpăstioși anonimi se întreabă dacă prietenul lui Sebi Ghiță n-a luat-o cumva razna prin nisipurile mișcătoare din Emirate. Cu Sebi cu tot. Nouă zile… Da’ ce zic eu nouă zile… Nici nu trecuseră opt și însuși Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct în PSD, deci nu chiar un Nimeni, dădea din casă și mușca zdravăn din părțile mai moi și mai slabe ale lui Victor Ponta. Pasămite, Victor Ponta, cel de al doilea mare prostănac din glorioasa istorie a PSD, a demisionat ca vițelul la poartă nouă, fără să anunțe cireada, care se mai dorea la putere, și nici pe văcarul ei șef. Până și singurul condeier român în viață care scrie zilnic două texte în vederea publicării, The Big Jack, a constatat că, fatalitate, „O Stea a căzut (Victor Ponta), o altă Stea i-a luat imediat locul (Dacian Cioloș)”Nu mai e nimic de făcut! Supraviețui-vom ? Ce-o fi acum în sufletul lui Pirel Malda ? Mic și negru, sufletul.

JUSTIȚIA A MAI LUAT UN BOCANC ÎN GURĂ  –  Judecătoria din Medgidia a dispus eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali. Cel supranumit Giovanni executa o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni de închisoare. Statul nu a recuperat niciun leu din paguba imputată. Isteț, Giovanni și-a înstrăinat averea înainte de a fi pus sub acuzare. Și, mai isteț, Giovanni mafiotul, cum s-a autocaracterizat, s-a „scos”, din toate punctele de vedere, cu numai 22 luni de pârnaie dintr-o condamnare de 76 de luni. Și asta cu legea pre lege călcând. Pentru că justiția noastră are două feluri de judecători. Judecători care se străduiesc să pedepsească infractori dovediți și judecători „omenoși” care își bat joc de muncă lor, eliberând la iuțeală infractorii pe motive dintre cele mai puerile. Cel mai ridicol se numește… scrierea de lucrări științifice. Iar Giovanni Becali a scris două lucrări științifice: „Manualul investitorului în fotbal” și „Statutul jucătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne şi internaţionale”.
Prin iulie, Administrația Națională a Penitenciarelor analiza „Manualul investitorului” pentru a vedea dacă aceasta este o lucrare științifică sau nu. Se chema „manual”, deci era, nu ? Ne aflăm în fața unui mare paradox. Avem un fotbal de tot rahatul, însă pârnăiașii noștri din lumea fotbalului au îmbogățit tezaurul cultural al umanității cu 35 de lucrări științifice. Grație justiției noastre. Să nu-ți vină să urli : Fiat justitia, pereat mundus!

ZICEREA ZILEI –  Dan Radu:  De nu aț avea noroc în veata voastră de săraci si de bandiț. Cea-veț cu domnu Viorel, invidosilor? Va dat pensi, salari, zacăr si ulei, mendicamente l-a batrani bolnavi si vai de maicuța lor care stau in frig din cauza lui imputitu de basescu, a atrans fonduri, a costruit blocuri pentru tineri care stie sa aprecieze valoarea primariiilor si nu sa protesteze ca nu le convine,, a modernizat bisericile existente cu unele noi, si voi tot de el v-ă luaț? Satanisti-lor!

CEI  ȘAPTE MAGNIFICI – … vasluieni, judecaţi pentru viol, au primit pedepse majorate cu până la un an şi opt luni la recursul judecat de Curtea de Apel Iaşi. Bieții copii! N-au avut și ei norocul să dea peste un judecător înțelegător și bun la suflet cum a fost Constantin Luchian Constantinescu, judecător de la Curtea de Apel București, pentru Cristian Popescu Piedone. Că, dacă ar fi fost mai norocoși, ar fi fost și ei acuma liberi, ca Piedone. Și, cine știe, poate ar fi primit și o strângere de mână, eventual, și un pachet de prezervative. Viața e nedreaptă. Unii are noroc, alții n-are. Piedone are.

O TEMPORA, O MORES – Victor Ciorbea, avocatul poporului PSD, apărătorul drepturilor omului Sorin Oprescu, despre dimensiunea etică a lui Corneliu Coposu: om preocupat „de soarta națiunii, și nu de funcții și privilegii personale.” 20 de ani fără Corneliu Coposu.
20 de ani cu Victor Ciorbea, un model absolut de patriotism și tărie de caracter.

ZICEREA ZILEI  –  George Tudor:  Harul scrisului pogoară doar după sentința definitivă cu executare. Abia atunci își găsește spiritul damnat, libertatea de expresie. De profundis clamavi ad Te, Domine!

AMNESTY INTERNATIONAL, DORMI ?  –  Nici n-a apucat românul să se bucure cum se cuvine de demisie și, iată, pe capul familiei Ponta au și început să curgă belele. Dimineață, devenit persoană privată, Victorel a fost chemat să dea cu subsemnatul în dosarul Turceni-Rovinari. Pentru zburdălnicii financiare. Cu Dan Șova. Ceva mai târziu, reporteri destoinici au descoperit închisă cofetăria Dacianei Sârbu, cea de a doua soție a lui Victor Ponta. Ce-i drept, Daciana s-a grăbit mai ceva ca mireasa la pat și a deschis cofetăria înainte de a avea autorizația de funcționare. Iar micul abuz, care mergea pe când soțul era prim-ministru, ar putea să fie aducător de necazuri, acum că Victoraș e doar persoană privată.
Cum, necum, toate belele astea mie îmi miros a persecuție politică. Și poate că ar trebui alertate organizațiile internaționale. Pentru încălcarea drepturilor omului în România. Mă rog, doi oameni, o fată care face prăjituri și un băiat care joacă baschet.

SĂ FIM ÎNȚELEGĂTORI  – Când a declarat că acum el e doar o persoană privată”, bietul deputat Victor Ponta se afla într-o situație cel puțin incomodă. Tocmai întra în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a da cu subsemnatul în dosarul Turceni-Rovinari. Unde, dis de dimineață, fusese și prietenul de zburdălnicii financiare, Dan Șova.

ENTERESUL NAȚIONAL, MÂNCA-ȚI-AȘ ! – Vineri dimineață, când am intrat pe FB am avut senzația că ceva nu e în regulă cu ochii mei. I-am închis, am luat o gură de cafea și când i-am redeschis era să mor. Înecat. De două ori. Odată cu cafea fierbinte. Și încă odată de râs. Râzând și uitându-mă la fotografia de mai jos am avut reacția proastei în fața girafei, la grădina zoologică : așa ceva nu există!M-am așternut pe căutat și pe Google nici urmă de poza asta « bestială ». Photoshop, mi-am zis. Dar, ce-i al ei, e al ei, se non è vero, è ben trovato!Și, minune, în aceeași clipă am dat de un filmuleț de opt minute (http://www.b1.ro/…/unpr-a-incheiat-un-protocol-cu-partidul-…), iar la minutul 1,45 doctorul-general Nicolae Onțanu, el însuși, înmânează vulturul de fier al UNPR regelui Dorin Cioabă. Poza a fost făcută în octombrie 2014, când UNPR a semnat un protocol cu Partidul Romilor. De fapt partidul lui Găbițu era servitoarea PSD-ului și căuta voturi pentru alegerile prezidențiale. Alegeri pe care Victor Ponta urma să le câștige cu 54 la 45%, dixit pufosul Pirel Malada, și le-a pierdut fix cu 45 la 54%.  E limpede, între doctorimea și generălimea din UNPR nu lipsea decât regele Cioabă. În politica de la noi, când e vorba de enteresul național, viața bate filmul, bate câmpii, bate gurul, bate curul, bate tot. Și e de râs. Și cu curul.

neculai_constantin_munteanu

IZMANĂ –  Generalul Dr. Izmană are o situație atât de complicată că nici el nu mai știe ce-i cu el. Nu mai este ministru de interne, i-a delegat atribuțiile de ministru secretarului de stat Ilie Botoș, dar este viceprim-ministru în guvernul interimar condus de Sorin Cîmpeanu. Și, dacă tot stă cu curul pe mai multe scaune, șmecher, Găbițu știe ce vrea. Vrea ca UNPR să facă parte din viitorul guvern. Drept care a și fost la Cotroceni. Pentru negocieri. În numele interesului național, firește. Și suntem în măsură să-i contrazicem pe cârcotași. Sigur, dacă-i vorba de merite, UNPR cultivă meritocrația, la negocierii ar fi trebuit să participe comicii vestiți ai ecranului Vasile Muraru,  Alexandru Arșinel și Eugen Nicolicea. Dar nici Găbițu  nu-i de lepădat, să recunoaștem. E cel mai mare caraghios din istoria armiei române. De la moș Teacă încoace.

PIEDONE, COLECȚIONAR ȘI DE CEASURI – Un om de gust: peste 30 de pendule, peste 110 ceasuri de buzunar, plus ceasuri de mână, fără număr, fără număr, plus ceasul rău, ăla care s-a lăsat cu demisie.

CINE ESTE ȘI CE VREA MIRCE DUȘA? – Mircea Dușa se exprimă lamentabil în limbă română, la concurență cu Gabriel Oprea. A rostit o frază celebră, în care pleonasmele se ţin lanţ: „vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite a cadavrelor celor decedaţi”. Și, în plus, a avut un splendid parcurs profesional ca activist de nădejde în partidul comunist. Pe care, ca și Ion Iliescu, a încercat să-l ascundă.

NĂPÂRLIRE – Domnule, ce înseamnă frica la portița bostănăriei! Soața lui Pandelică, Gabi Firea, fostă conservatoare, actuală pesedistă, are mâncărimi și a și început să se scarpine. Zice că era nevoie de schimbare și ea una a și început să se scarp…, pardon, schimbe.

MĂGĂRIE – Piedone nu s-a putut abține de la o ultimă măgărie. A semnat popologhia de demisie cu „Cristian Popescu- Piedone, De profesie om”. Auzi la el, pramatia! „De profesie om”… ! Când știe toată lumea că singura profesie în care a strălucit a fost aia de ospătar! Și asta numai pentru că aduna și data la nota de plată. Pe scurt, ăsta fura și pe vremea când era un nimeni, deci înainte de a fi ajuns un nimeni coleg cu sprâncenatul Găbițu Oprea.

TREI, DOAMNE, ȘI TOȚI TREI… – Victor Ponta, Gabriel Oprea și Cristian Popescu Piedone. Trei, Doamne, și toți trei…Dintr-un foc! Într-o singură seară! Și, dacă tot au ieșit atâția, și au avut și mână bună, îi durea gura să strige și Nicolae Onțanu ? Așa mi-ar fi plăcut!

FRUMOS SLOGAN – „Să vă fie frică, poporul se ridică!”

SUFLETE MOARTE (1) – „Nu învățați dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învățați mai bine ce e credința ortodoxa. Asta este.” Preafericirea Sa, Preafericitul Părinte DANIEL, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al tronului Cezareei Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sau Patriarhul României…

SUFLETE MOARTE (2) – După ce, în prima zi după tragedie, spunea că nu are ce să-și reproșeze și că, din punctul de vedere al primăriei Clubul Colectiv a funcționat legal, Cristian Popescu Piedone și-a luat seama și anunţă că va ridica un monument în memoria victimelor din Club Colectiv : „Cu lacrimi şi o suferinţă adâncă, respectăm de-a pururi memoria acestor tineri nevinovaţi, ridicând spre Cer ruga noastră şi MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ, pe care vom grava numele tuturor celor care au pierit în urma tragediei din data de 30 octombrie a.c.” Și, împingând nerușinarea ceva mai departe, adaugă: „Ca om sunt prăbușit sufletește, cu gândul la drama familiilor care își plâng acum oamenii dragi pe care i-au pierdut. Mă rog pentru răniții care luptă acum pentru viața lor pe patul de spital. Condoleanțe familiilor, pentru imensa pierdere, iar nouă, tuturor, înțelepciunea de a deprinde învățămintele necesare și de a judeca drept”! Pe scurt, ticălosul a vrut nu numai să-și pună la adăpost hoitul și funcția, dar pare a crede că nenorocirea a avut loc că să mai înalțe el un monument cu o plăcuță pe care să scrie, modest, „ridicat prin grija primarului Cristian Popescu Piedone”.

SĂ AJUTĂM NIȘTE HANDICAPAȚI – Sinistru. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) solicită bucureștenii să „ajute” prin „sesizări” și să „informeze” care sunt barurile, cluburile, restaurantele care nu au avize de funcționare! Mai mult, sunt așteptate sesizări cu privire și la alte tipuri de clădiri care ar putea pune în pericol viața cetățenilor ca urmare a nerespectării măsurilor de securitate la incendiu. Până când vor apărea și instrucțiunile despre cum trebuie să procedeze un civil ca să afle dacă un bar de șmecheri are sau nu aviz de funcționare, eventual, cât și cui a dat șpagă pentru aviz, poate precizează ISU cum vrea sesizările. Semnate? Anonime? Semnate și date anonime? Că în 25 de ani de democrație originală oamenii și-au mai pierdut din deprinderi, nu?

RUGĂCIUNILE NU AU EFECT DECÂT DACĂ SUNT FĂCUTE ÎN LOC SFÂNT  – „Rugăciunea se face într-un context, se face în biserică la Sfânta Liturghie”, Constantin Stoica, purtător de cuvânt al BOR…

PUPĂZA DIN TEI – Muză tânără, fermecătoare colaboratoare și zvăpăiată consilieră a viteazului și mai coptului general Găbițu Oprea, Alexandra Dobre și-a făcut curat pe peretele de pe Facebook. Ei, a dereticat, a șters praful, a gonit păianjenii. Și a renunțat la imaginile ei cele mai atrăgătoare, optând pentru sobrietatea tip Lina Ciobanu & Alexandrina Găinușă. Suntem la ora sobrietății. Bine, și lumea e rea. Însă, în graba mare, dulcea Alexandra a aruncat la gunoi și una din cele mai emoționante piese din relația secretară – șef potent, debordând de testosteron. Și anume scrisorica, era să zic de amor, de atașament și de solidaritate cu dulcele ei șef, după ce Găbițu a fost implicat în accidentul în care a murit un om. Dulce Alexandra, nu fi tristă! Știi, păpușă mică, pe Facebook scripta manent.

RETRO – Gabriel Oprea e băiat gigea! Face dintr-un sergent un ofițer superior și dintr-un negustor de piei de cloșcă ditamai șeful la Serviciului de Ambulanța al județului Bihor. Cu o ridicare de sprânceană frumos pensată și o vorbă bună pusă unde trebuie face dintr-un bou – director, dacă boul e un subaltern de partid. Ca Caligula, pardon de expresie, sau cum dracu îl chema pe ala de și-a făcut calul senator. Și știți de ce? Găbițu e fanul simțit al meritocrației! E bine? E! Corecție: fan ne-simțit.

FRANCEZĂ – Mai acum câteva luni, pe când Sorin Oprescu încă nu fusese săltat pentru mită, La douce France îi acorda Legiunea de Onoare pentru că, citez, „activitatea dvs. medicală și publică este clădită pe valorile pe care Ordinul Legiunii de Onoare le apără și le pune în valoare”. Sorin Oprescu și onoarea, ce ironie! Bon, să zicem că și La douce France se mai poate înșela, mai ales dacă privește lucrurile prin apele tulburi de la Apa Nova. Mirarea mea e alta. Ce naiba căuta le ceremonie și cum naiba s-a putut înșela mâncătorul de, mă rog, de securiști, Emil Constantinescu, om spălat, se presupune, cu toate apele balcanismului și care a băut și din Dâmbovița cea dulce? A participat ca unul care s-a considerat învins de fosta Securitate? A ținut să omagieze onorabilitatea vlăstarului unui fost general de Securitate? Sau a început și ăstă să bântuie ambasadele ca pensionar-pișcotar?

NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU e vocea  celebră a Europei Libere, care ne dorește, ca și altădată, să auzim numai de bine…