La 1879 Târgoviştea suferea de lipsă de igienă, fapt dovedit şi de prezenţa nestingherită, pe străzi, a câinilor vagabonzi sau a porcilor locuitorilor. Faptul era consemnat de medicul–şef al serviciului sanitar, în informările periodice înaintate Primăriei; el mai adăuga că în acel an mortalitatea se menţinuse la cote scăzute, prin lipsa vreunei epidemii aducătoare de decimarea populaţiei.
Problema gravă cu care se confruntau autorităţile totuşi, o reprezenta mortalitatea infantilă, fenomen pentru a cărui diminuare acelaşi medic Theodor Păunescu solicita Primăriei achiziţionarea a 15 fiole de vaccin animal şi făcea totodată recomandarea ca acest vaccin să fie procurat de la Viena sau de la Bucureşti, din cel produs de „doctorul Vlădescu”. Ca urmare a acestui demers se cumpărau 10 fiole de vaccin ce conţinea limfă, cu care erau vaccinaţi 85 de copii de la şcolile târgoviştene.
Medicul-şef al oraşului era plătit cu suma de 350 de lei pe lună şi avea obligaţia de a trata gratuit toţi locuitorii, indiferent de starea lor financiară.
În ajutorul său era angajată, în acelaşi scop o moaşă (F.Tollea) care numai în primele două luni, asista la naşterea a 11 copii.
Azi e cu totul altceva… Nu?
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…