Începuturi timide de activitate bancară la Târgovişte
Prima instituţie bancară apărea la Târgovişte în 1912, din iniţiativa lui Constantin Olănescu, important lider conservator dâmboviţean. Aceasta se numea Banca Comercială şi Industrială Târgovişte şi îşi avea sediul pe strada Constantin Fussea.
Era condusă de un Consiliu de Administraţie alcătuit din: fondatorul care-i era şi preşedinte, vicepreşedintele N.G.Cantacuzino, industriaşul târgoviştean Ioan Grigorescu, Em.Lăzărescu, I.I.Dalles, Al.Costescu şi Voicu Angelescu- membri.
În Raportul acestui Consiliu, elaborat la 23 martie 1914 se arăta că activitatea băncii fusese grav afectată de conflictele balcanice care determinaseră o limitare a expansiunii băncii, o creştere a dobânzilor şi un curs fluctuant al leului, fără a pune însă în pericol creditele clienţilor. La sfârşitul anului 1913 banca înregistrase totuşi un beneficiu net de 90.245.078 lei, din care Consiliul de Administraţie propunea să se împartă acţionarilor câte un dividend de 7,5%, adică 30 de lei pentru o acţiune deţinută. Din profit era depusă în fondul de rezervă statutar, o sumă de 18.123 de lei, adică un procent de 20%.
Performanţa băncii este afectată şi în anul 1914, de această dată de izbucnirea primului război mondial, astfel că banca se vede nevoită să-şi reducă plasamentele pentru a nu pune în pericol investiţiile clienţilor săi. În această situaţie, Consiliul propunea ca tot beneficiul net al băncii-34.221.046 lei-să se constituie într-un fond de amortizare care să facă faţă unor eventuale crize financiare generate de război.
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…