Ștefan POPESCU – Fragmentarium

 

Ştefan Popescu 3O ASEMĂNARE – Povestea de la FIFA, realegerea lui Sepp Blatter, apoi retragerea lui, jocurile SUA și ale Rusiei, mi-au adus aminte de un episod pe care mi l-a povestit Boutros Boutros-Ghali în legătură cu eșecul realegerii lui în fruntea ONU. Doamna Madeline Albright i-a spus că SUA se opun realegerii sale și l-a sfătuit să nu mai ceară un nou mandat de secretar general. Daca acceptă „deal-ul”, SUA vor propune o prelungire cu un an a mandatului său, după care, retragerea i-o vor sărbători printr-o recepție organizată la Casa Alba. Boutros-Ghali, spre deosebire de Blatter, nu era adeptul compromisului și i-a tăiat-o scurt doamnei Albright: „Eu nu iau bacșiș!”

ISLAMISMUL – Ruinele Palmyrei, mare oraș al lumii romane, ale cărui mărfuri ajungeau la Roma și în toată lumea mediteraneană, au ajuns în mâinile Statului Islamic. Este grav că nimeni nu a oprit acest lucru. Nici acum nu recunoaștem că Saddam, Al-Assad si Gaddafi se înscriau într-un despotism oriental milenar și că alungarea lor, distrugerea sistemelor lor politice de inspirație neomarxistă au reprezentat un dezastru major. Astăzi, islamismul a rămas singura ideologie a popoarelor arabe din Orientul Apropiat și Mijlociu. În plus, Turcia este lăsată să-i alimenteze cu arme pe islamiști. Tot Turcia, fără nicio reacție internațională, permite ca petrolul exploatat de statul islamic să ajungă pe piețele internaționale și să fie alimentată cu bani infernala mașină de război. Putem vorbi la trecut de Siria, de Yemen, de Libia, de Irak. Singurele autorități sunt cele tribale. Mă întreb cum vor putea fi reamenajate aceste spații.

UN SURÂS – Citesc amuzat un comentariu despre România al unei algeriene: „În timpul unei recente călătorii la București am făcut următoarea constatare: stigmatele anilor de plumb și ai dictaturii desfigurează încă Bucureștiul, dar educația și disciplina românilor a permis o tranziție inteligentă și lină”. Pentru prima data aflu că suntem disciplinați și educați…

UMOR – Unii au simțul umorului. Aflu că la așa-numita Casă Paleologu, proprietarul va ține cursuri de retorică. Într-adevăr, domnul Paleologu este un orator desăvârșit și nu numai. Am apreciat foarte mult atunci când afirma că: „Nici Napoleon n-avea o semnătură atât de grandioasă ca a domnului Băsescu!” Da, balcanismul e la el acasă. Dar oare Candiano Popescu, cel care organizase mișcarea anti-dinastică de la Ploiești, nu a sfârșit aghiotant al Regelui?

CEA MAI MARE MOSCHEE DIN EUROPA, LA BUCUREȘTI – Dacă este vorba doar de 10 000 de credincioși musulmani, de ce trebuie să fie cea mai mare din Europa? O asemenea construcție va avea valoare de simbol într-o Românie aflată în declin demografic și cu o identitate fragilă (cu românce care acceptă atât de ușor să adopte religia soților musulmani…). Propun și eu o catedrală creștină la Riyad sau chiar la Rabat. Ar fi posibil?

ECO(URI) – Marele scriitor și filosof italian Umberto Eco a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Torino. În discursul de primire a declarat că: „Mass-media de azi a dat drept de exprimare unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau doar la bar, la un pahar de vin, fără să afecteze comunitatea. Când încercau să se exprime public aceștia erau imediat reduși la tăcere. Astăzi, acești imbecili au acelașii drept de exprimare ca un laureat al Premiului Nobel. Asistăm la invazia imbecililor (…) Nebunul satului a fost transformat în purtător de adevăr”.

Ștefan POPESCU este doctor în istorie la Sorbona , profesor la SNSPA și, desigur, absolvent   de CARABELLĂ târgovișteană…