Frica… Mulți o definesc ca fiind o reacție necontrolată a omului pentru a reacționa în anumite situații, o stare pe care ți-o creezi singur, sau este cauzată de factori exteriori, însă întrebarea este: ce este frica? Frica este o stare de temere totală, în care organismul uman este „blocat”, „paralizat”, acesta nu poate reacționa ca o persoana normală, ci are doar două instincte de referință: luptă sau fugi!
Frica pornește de la nivelul creierului, în situația în care întâlnește obiectul cauzator, creierul privește informația ca fiind amenințătoare pentru el, urmând o serie de efecte în organism, adrenalina excesivă, stări de tulburare, amețeală, chiar leșin. Adrenalina pulsată în sânge este într-o cantitate foarte mare, astfel încât dacă te lovești într-o situație asemănătoare vei resimți durerea mult mai târziu.
Frica poate fi de mai multe feluri, aceea cauzată de un obiect viu, existențial cum ar fi întâlnirea cu un urs, înălțimile, rozatoarele, paienjenii, spațiile înguste, întuneric sau fricile interioare, care au ca obiect de referință niște experiențe ce i s-au întâmplat persoanei în cauză. De pildă, frica de divorț, depresia, frica de respingere, de abandon, de părinți, de profesori, de părerea celorlalți, frica de a vorbi in public… Diferența dintre cele doua constă în efectele pe care le au aceste frici asupra omului. Un om normal cu frici reale, cauzate de obiecte reale, poate avea șansa să își depășească această temere, fiind supus să suporte acest factor extern pe o perioadă îndelungată de timp. În acest fel, persoana se va adapta și frica pe care o resimțea la început se va diminua treptat până va dispărea complet.
În ceea ce privește frica interioara, persoana afectată are nevoie de un sprijin moral eficient pentru a-şi demonstra lui însuși că se înșeală și fricile sale nu au un temei stabil. După cum am spus mai devreme, frica are doua sisteme de referință: luptă sau fugi! În cazul în care o stare de frică ne afectează, avem doua soluții, să fugim de ceea ce ne face rău, sau să luptăm contra acelui lucru pentru că frica să dispară definitiv.
Fug, iată, spre bacalaureatul care se apropie… Și lupt?