Alexandra MOCANU – O apă mare

Alexandra Mocanu 2Despre cum să tratezi un ego (text mincinos)

Atenție: a nu se citi dimineața, în metrou, tramvai, la serviciu sau înainte de culcare.

Deja ianuarie e cea mai depresivă lună din an. De la cercetătorii britanici citire: Am 23 de ani și mi-au căzut dinții. N-am nimic de spus, astfel încât să fiu citită pe nerăsuflate sau măcar pe răsuflate. N-am reușit să storc nici măcar un moment la maximum și cu toată strădania unei sincerități simulate n-am putut să scriu cu vână. Orice ar însemna asta. Unele lucruri trebuie să rămână nespuse. Habar n-am cine a spus-o, dar trebuie să fi știut ceva.

De fapt, textul acesta despre nimic a fost început anul trecut, când, de la fereastra cu grilaj întortocheat, urmăream lumea vânzolindu-se și înghesuindu-se în sine. Nimic nu s-a mai schimbat între timp. E doar cod portocaliu și în mine aceeași greață. M-am trezit că nu mă mai încape timpul. Sau că nu știu ce să mai fac cu el. La propriu.

Printre stările mele profund vegetative nu mai găsesc nicio emulație, nicio emoție care să mă pornească, nimic. Stau. Așteptând să se-ntâmple și să nu, deopotrivă. Nici măcar n-am inteligența sau bunul simț de a-mi pune întrebări cu rost. Să filosofez sincopatic. În schimb mănânc, deh, de toate și mult din fiecare.

Am ajuns și cam alcoolică. Mă amețesc în fiecare seară, să prind curaj, să blufez. Dă bine statusului meu. Zace un soi de mizantropie nerecunoscută fățiș, ghicită și disimulată de înduioșări gratuite în gări și la colțul străzilor. Mă tentează mirosul de prenadez. Dar nu oricum, cel de peste șosea, de la pod, amestecat cu te miri ce. Prietenii mei din Grozăvești știu. Ei au bani mai mulți ca mine. Se descurcă fiecare cu un aer tâmp și trist. Aș fi ipocrită să spun că nu l-am afișat și eu, dar îmi lipsește autenticitatea. Sau oamenii reacționează doar în context. În fine, mi-a fost dejucată mascarada. Nici nu mă plâng. N-am investit prea mult în ea.

În rest, sunt bine, mulțumesc. Mă fac mică și proastă de câte ori e nevoie. Ah, nu, nu mă străduiesc, îmi iese natural.

ALEXANDRA MOCANU este absolventă a Facultății de Litere, Universitatea BUCUREȘTI, dar, peste toate, e absolventă de CARABELLA…