Bogdan Mihai VLĂDUCĂ – Crăciunisme cinice

 

cs_logo_sq-300A mai trecut un mandat și-a mai venit un președinte. De data asta am avut și eu un cuvânt în alegerea sa. S-a plătit și cu ore state în picioare și în frig și cu bani pentru a ajunge la poate prea puținele secții de votare din străinătate. Însă atmosfera pe care am găsit-o acolo parcă a meritat efortul. A fost, fără să exagerez, cea mai lungă coadă văzută vreodată și totuși nimeni din ea nu a plecat până nu și-a exprimat dorința. Oamenii erau veseli și parcă am văzut acolo ce n-am mai văzut de mult, speranța de mai bine. Cu toții știam ce se întâmplase cu două săptămâni în urmă, atunci când românii din diasporă au fost împiedicați să voteze și asta parcă mai abitir i-a făcut să iasă din case și a două oară, atunci când a contat mai mult decât oricând. Mă întristează totuși gândul că acești oameni au făcut atâta efort să iasă la vot, iar acasă au fost atâția care n-au mers până la secția din cartier, unde oricum nu ar fi fost coadă. Acestea fiind spuse, pe cealaltă parte nu sufăr toată propagandă televizată care spune că este musai să se voteze. Într-adevăr, este recomandat, mai ales dacă nu-ți convine ce se întâmplă în țară sau ce urmează să se întâmple. Dar tot circul televizat mai degrabă cauzează lehamite.

Dacă tot vorbim despre chestii care mă calcă pe nervi (relativ) hai să discutăm despre Crăciun. Nu, nu sunt Grinch și n-am nimic împotrivă cu sărbătoarea; dimpotrivă ajung să fiu mai pasionat ca mulți alții, atunci când mă atinge „spiritul sărbătorii”, însă toată șarada care se întâmplă cel puțin aici este prea mult. Mi-aduc aminte că și acasă se dădea drumul luminițelor și decorațiilor din magazine parcă prea devreme, dar aici a ajuns să fie ridicol. Crăciunul este serbat de aproximativ 27 de zile. Odată ce decorațiile de Halloween au fost date jos, au fost înlocuite imediat cu craciunisme. Asta implicând atât zona comercială cât și orașul… Ajung să mă satur de Crăciun înainte să-l serbez, pentru că au pus chestiile astea așa de devreme de nici nu mai sunt sigur dacă într-adevăr sunt prea devreme pentru Crăciunul ăsta sau prea târziu pentru Crăciunul trecut, e undeva în zona dintre astea două.

În orice caz, cu atâtea chestii care mă calcă pe ciucure ar trebui să găsesc și ceva pozitiv de menționat, dar cinismul nu mă lasă de loc. Așa că termin aici. Brutal. Frugal. Cu un haiku.

De acest Crăciun

Nu voi decora defel

Până nu ninge.

BOGDAN MIHAI VLĂDUCĂ este student de WORCESTER și, desigur, absolvent de Carabellă târgovișteană…