Daria STEMATE – 9 aprilie 2016…

Daria_StemateMă amuz… subit și fără rost, doar de dragul hazliului și din cauza oboselii. Nu știu dacă râd chiar din cauza lipsei de energie sau chiar de dragul oboselii înseși… Așa, că e nostimă oarecum și într-un anumit fel. Cobor tonul la intervale și nu țin linia râsului continuă: e inegală, urcând la niveluri diverse și distincte, care se aud și se observă și sunt notate de cei din jur. Se uită ciudat, întrebător și parcă nu sunt lămuriți despre fericirea mea. O să le explic însă că nu din fericire fac pe-a nebuna… dar o să le explic mai târziu: că e de la extenuare, de la drumul lung, de la prea multe veselii trecute sau, cine știe, tristeți precedente. O să le zic în detaliu cum mi se trage de la psihicul epuizat, terminat până la 0% baterie.

Da, cert. Cert o să le spun tot ce mă vor fi întrebat, măcar că e din priviri sau din mișcări; simple mișcări ale mâinii, ale gurii, ale pleoapei stângi sau a degetului mare de la dreapta – sau chiar o simplă tremurare a obrajilor – știți mișcarea. Hai c-o știți. M-au numit în mod repetat ciudată și obsesivă: ciudată, pentru că fac lucrurile pe care vreau să le fac exact atunci când îmi sunt interzise de societate și de barierele ei imaginare. Obsesivă, pentru că am obiceiul, bunul obicei după mine, să urmăresc oamenii cu privirea și cu ochii mei negri de negru…

Nu port eu vina pentru ochi, că nu mi i-am ales! Pentru holbat îmi iau responsabilitatea: da, nene – o fac din curiozitate și pentru că-mi plac oamenii de mor! Și vreau să-i observ cum se mișcă, cum vorbesc, cum zâmbesc, cum țipă, cum sar, cum sunt obosiți, cum scriu, cum se uită, cum trag de pantaloni, cum își suflă nasul, cum râgâie, cum cască – sunt curioasă!

Și asta mă duce la oboseală, că na, e muncă să arunci cu ochii și să observi: e muncă pe bune! Și-apoi mă amuz… după ce voi fi trecut prin toate fazele astea de emoție sinceră, trăită până la paroxism: că nu-mi mai rămâne ce altceva să fac! Apoi dorm, pentru a evita plictisul – punct!

DARIA STEMATE e o fată frumoasă și delicată, stă în prima bancă, e în clasa a XII-a, la CARABELLA și i-a apărut deja prima carte…