Daria STEMATE – În pantofii mei…

Daria_StemateAtunci când vorbim despre dragoste, ne este foarte ușor și foarte probabil să o limităm între dragostea față de partener și dragostea față de familie și prieteni. Ne e la îndemână, simplu de vorbit despre asta… Avem o vastă cultură a „dragostei” în perimetrul marcat deja. Mișto… așa e normal. Dar devenim ipocriți.

Da, iarăși eu cu viziunea mea gri despre lume. Este însă adevărat (și să-l văd eu pe-ăla care mă contrazice) că există o a treia ramură a dragostei pe care o cunoaștem încă și mai bine decât pe primele două… În fapt, o cunoaștem perfect: în mod ironic totuși, nimeni nu vorbește despre asta, nimeni nu dă argumente și nimeni nu recunoaște – dragostea de sine.

Eu spun că e păcat. E o rușine să nu pălăvrăgești în voie despre singura iubire care nu te rănește. Hai să ne gândim puțin: un exercițiu de memorie… câte iubite sau iubiți nu te-au părăsit până acum? Sau câte certuri nu ți-au trecut nervii? Dacă ești încă sub 16 ani, stai liniștit – o să ți se întâmple. Oricât de faini am fi noi ca persoane și absolut orice am face, nu o să împiedicăm prietenii, familia și oamenii în general să ne dezamăgească. Uite-așa!

Deci: mâna sus la întrebarea pe care am pus-o mai devreme. De ce, puterea minții mele, nu vorbește nimeni despre dragostea față de marele nostru „sine”, fidel și exact pe placul fiecăruia dintre noi?

Nu? Nimeni?

Păi hai că-mi asum eu înjurăturile: pentru că mințile astea dădăcite ale noastre fac o legătură imediată între o astfel de iubire și narcisismul. Wow… surpriză. Șoc. Neah… nici chiar așa. Dar cele două pur și simplu nu se pupă. Nu sunt deloc același lucru.

S-o luăm metodic: e bună pizza aia? Faină piesă, nu? A, preferata ta… Serios? Și… am înțeles că ești pasionat de teatru – te-ai înscris și la un curs? Bun! Dar să știi că și mie îmi plac fresh-urile de portocale!

Mai dau exemple? Oameni, facem asta zilnic… zilnic! Se simte careva narcisist? Eu nu!

Să vedem una din definițiile dragostei: „a investi timp și energie pentru a face fericită o persoană la care ții/ pentru care simți ceva”. Din câte văd eu, noi investim mai mult de atât: investim timp, energie și bani… o grămadă – ca să fim fericiți.

Eu investesc toate chestiile astea pentru că mă iubesc: ohoo… Știu, pentru că mă simt bine atunci când port haine noi sau când mănânc la restaurantul meu favorit; când fac ceea ce-mi place sau când lenevesc sâmbăta în pat până la 12! Știu că mă iubesc pentru că îmi ofer ce este mai bun: îmi ofer persoanele care îmi plac; de dragul meu, mă cert cu altele, de dragul meu zic lucruri, de dragul meu fac absolut totul… (în fine, și de dragul șefilor câteodată, dar e o cantitate infimă).

Așa că, de ce, în numele logicii, nu vorbim despre asta sus și tare? Arătați-vă puțină dragoste și faceți măcar relația oficială!

DARIA STEMATE e o fată frumoasă și delicată, stă în prima bancă, e în clasa a XII-a, la CARABELLA și i-a apărut deja prima carte…