Daria STEMATE – M-a luat cu amețeală

Daria_Stemate

Mă omoară somnul. Sunt moale-moale ca o cârpă, dar mai folositoare decât una… așa îmi place să cred. Ochii mi se închid, iar eu încerc să-i conving să nu; dar nici măcar nu mai știu dacă-i vreau cu adevărat deschiși. Pentru moment, sunt  o incapabilă fără poveste… scuzați: vreau să spun că eu am o poveste în spate, dar nu mai pot scrie una acum pentru voi, că mi-a luat-o creierul în adormire… își bate joc de mine, se pare.

Eh… nu e vina mea – mă împac cu asta, să știți. Treaba mea e să stau trează până obosesc și asta fac: treaba mea ca om adică. Ca fată, în special, îmi este îngăduit să mă epuizez mai repede, că ni se spune sexul slab: mulțumim Domnului pentru viziunea asta, că ni se înțelege dormitul în plus… Oricum, am aflat că odată ce ai devenit mamă ți se anulează dreptul ăsta. Cică nu mai ești fată după ce te măriți: așa au spus – ești femeie… (pentru ăi de-acolo care nu știu, „femeia” e un fel de sex neutru care trebuie să preia atât atribuțiile feminine, cât și pe cele masculine… mă rog, într-o oarecare limită impusă de creație.  Mă înțelegeți…).

Eu nu vreau să fiu femeie încă pentru că sunt prea obosită… maică-mea zice că oboseala nu e o opțiune atunci când e treabă de făcut: e moldoveancă. Se autosetează pe modul „termină tot ce nu e la locul lui”; apoi pe „gătește, chiar dacă nu mai poți sta în picioare”… Butonul ăsta de autosetare îl primești odată cu schimbarea statutului. Fetele n-au dintr-ăsta… Eu nu am: da’ nici nu vreau în mod deosebit. Am citit că-l primești de la un bărbat, iar la mine ăștia nu prea dau târcoale că-s urâtă: atât de simplu. Bine, am mai văzut și femei urâte, dar pun pariu că erau bune la suflet – eu nu sunt… Așa că adio buton de autosetare!

Nu mai știu care deștept a spus că interiorul se vede în exterior: ohoo! Pe mine mă vezi din start, că-s brunetă și mă holbez la oameni… Ei nu apreciază asta, dar e bine pentru mine. Ascultați aici: nebunia e libertate deplină. În nebunie nu există niciun buton de autosetare, ci ești ce vrei, când vrei și cum vrei!

Uneori îmi doresc să fiu nebună și sunt conștientă cum ți se pare asta. Dar inspirată fiind de maică-mea, am decis că vreau să-mi pierd mințile, doar ca să fiu femeie ori de câte ori vreau! Eu sper măcar la jumătate din ceea ce înseamnă asta… Pentru că am văzut eu: femeia presupune a fi o persoană de o mie de ori mai bună decât tu normal poți fi.

DARIA STEMATE e o fată frumoasă și delicată, stă în prima bancă, e în clasa a XII-a, la CARABELLA și i-a apărut deja prima carte…