Daria STEMATE – S-au dezlegat șireturile

Daria_Stemate

I-a venit poftă să vorbească despre ultimii fiori de vară care au trecut, dar care încă se mai fac prezenți pe ici, pe colo… Adică e cald. Și-a luat tenișii galbeni în picioare și i-a rezemat de geamul trenului accelerat care o duce acasă din capitală. E seară, iar dacă cerul nu ar reprezenta așa un interes deosebit la ora asta, probabil ar dormi. Însă e fermecător, și de-aia tipa se holbează sau se zgâiește afară, la nuanțele noi. Trenul nu prea are viteză: înaintează obosit spre orășelul de provincie, cu gară frumoasă și oameni mai acceptabil. Toți oamenii sunt acceptabili la un moment dat, însă pe-ăștia îi accepți imediat: imediat! Zău.

Se întoarce pe jos de la gară: târăște după ea un troler micuț care face zgomot și care are o oarecare rezonanță pe străzile pustii. E puțin trecut de șapte, cam cu un sfert, iar bulevardele sunt goale. Mai umblă câțiva după autobuze pierdute sau trenuri întârziate, însă trotuarele rămân în principiu singuratice. Străzile sunt mute cu totul. Niciun zgomot de motor, fapt pe care fata îl găsește cu totul și cu totul încântător.

Trolerul o dă înainte cu hurducăitul pe asfalt, mai vârtos când dă în vreo groapă singulară. Groapa nu ripostează niciodată.

Fata înaintează cu tenișii ei galbeni și se simte bine că a venit dintr-o călătorie: dintr-una mică, însă ce „contă”? Se bucură că a apucat să mai pună mâna pe un mâner de bagaj. E o călătoare, la fel ca pasărea de pe bănuțul de la gât.

Da’ ce parfum… primele zile de toamnă și iată că aerul face deja pe-a obositul și se lasă epuizat pe crăci: de-acolo cad nuanțele oarecum proaspete, oarecum curate, oarecum botanice. Și-apoi încâlcite cu dioxidul de la oameni… nu  știu cum.

Fata inspiră, expiră. Apoi, iar: inspiră, expiră. Și iar: inspiră, expiră. Aerul… că de inspirat nu inspiră pe nimeni – nu-și mai caută nimeni muze. Iar de expirat, n-are de gând. Mai are multe de făcut pe lumea asta: așa își zice mereu. Ohoo! Și încă! Uite câte mai are… O să înceapă întâi cu legatul șiretului de la tenisul galben.

I s-a dezlegat.

DARIA STEMATE e absolventă de  CARABELLA și i-a apărut deja prima carte…