GABRIEL ENACHE – Biografii contemporane

 

Corneliu – Emilian Stan și urmele unei îndrăgostiri

   Corneliu - Emilian StanDomnul Corneliu – Emilian Stan mi-a făcut multe cadouri. Cele mai multe chiar atunci când ne-am întâlnit, pentru că fiecare întâlnire cu domnia sa am primit-o, mi s-a oferit și am acceptat-o chiar ca pe un cadou de preț, fiindcă domnul domnia sa este cu adevărat nou de fiecare dată și cu adevărat un dăruitor cu cei (pre)dispuși să asculte și să primească ceea ce are de oferit. Domnul Corneliu- Emilian Stan este un spectacol viu, o prezență la fel, strălucitoare și în permanentă mișcare fizic/gestuală și ideatică, însușiri ce necesită o adevărată echipă disponibilă pentru a-i asigura decorul și asistența necesare în care, cu histrionism cuceritor se manifestă.

   Se spune că Edgar Degas, pentru a picta un nor, îi era de ajuns să privească, în bătaia luminii, o batistă mototolită, ei bine, pentru a-l (cu)prinde și așeza pe domnul Corneliu – Emilian Stan într-un cadru (portret) asta necesită o… imaginație creatoare de tip puzzle, o imaginație care să îți permită găsirea și alăturarea de bucăți, de imagini după care, cu efort și atenție să reușești să (re)compui întregul a ceea ce ai avut privilegiul să vezi, să asculți, să auzi.

   In personam: Domnul Corneliu – Emilian Stan este un personaj cu o omogenitate derutantă care ajută și susține aparențele inițiale să primeze de cele mai multe ori. Dar dacă depășești, dacă treci de acest prim pas poți simți instantaneu iradierea transmisă și indusă violent de manifestările cu adevărat artistice ale domniei sale. Domnul Corneliu – Emilian Stan dispune de o fire impetuoasă și elocventă ce se poate manifesta atât în transcendentalul (dincoacele) vieții dar și în transcendentul (dincolo-ul) ei. Comportamentul profesional și viața de zi cu zi ale domnului Corneliu – Emilian Stan seamănă vizibil cu un fel de… transhumanță ideatică și gestuală în același timp făcându-și auditoriul să îl vadă (perceapă) ca pe un neobosit urcător/coborâtor în și prin majoritatea registrelor profesionale și artistice pe care le stăpânește și le folosește cu siguranță.

   In rem: Se spune (știe!?) despre domnul Corneliu-Emilian Stan că are (ține!?) la sertar un roman gata scris sau la care încă lucrează tot timpul și neobosit. Se spune (știe!?) despre domnul Corneliu – Emilian Stan că a vrut să fie actor și că a renunțat la acest gând în ultimul moment alegând Facultatea de Drept. Se spune (știe!?) despre domnul Corneliu – Emilian Stan că a scris și publicat poezie în mai multe reviste literare sub pseudonim. Se spune (știe!?) despre domnul Corneliu – Emilian Stan că a fost membru în CPUN și că este unul dintre părinții legii 18.Se spun (știu!?) foarte multe despre domnul Corneliu- Emilian Stan, dar nu agreează și nu suportă deloc publicitatea.

   In personam: Domnul Corneliu – Emilian Stan este un… educator de modă veche și de modă nouă, este un retrograd (post)modern și cuceritor nelăsându-și firea de copil curios și atoateștiutor să îl părăsească. Nu își lasă niciodată gândurile și ideile neduse la capăt, neterminate, eventual mai lăsându-le uneori răgaz pentru a mai pluti libere într-o așa zis derivă căutătoare de auditoriu nelocuit de frumusețea lor. Este un perpetuu și neobosit întrebător instigator al ideii, un amplificator al situațiilor și stărilor de nesiguranță pe care libertatea și gândirea le pot face să existe în oameni. Domnul Corneliu – Emilian Stan instigă la… apropierea de starea de conflict ideatică, la lupta de și între idei, la polemică, făcându-i întotdeauna plăcere să-i provoace pe cei din anturaj sau din auditoriu la discuții constructive, folositoare și la rezolvarea inteligentă și îmbogățitoare a problemelor.

   In rem: Domnul Corneliu – Emilian Stan este un artist adevărat, neascuns de nimic din ceea ce face și/sau gândește.

   In personam: Domnul Corneliu – Emilian Stan este un intelectual al cetății în care locuiește și al domeniului în care profesează. Este una dintre puținele persoane care nu și-a greșit sau trădat vocația, care își iubește cu pasiune meseria și care se manifestă în continuare ca un om liber și împlinit.

   Domnul Corneliu – Emilian Stan are rolul clar de călăuză pentru cei care îl… ating mai mult sau mai puțin datorită întâlnirii cu el și darul îmbogățirii celor ce in rem sau in personam au norocul de a se opri o vreme în vecinătatea sa. Domnia sa este mai departe printre noi, în imediata noastră nevoie de ascultare și împărtășire artistică. Dar noi!?

Un comentariu la „GABRIEL ENACHE – Biografii contemporane

  1. Pingback: Cel mai iubit dintre pledanți. In memoriam Avocat Corneliu-Emilian Stan - JURIDICE

Comentariile sunt închise.