Est-etica fără sfârșit și fără întoarcere. Recuperarea unui mit est-etic.
Angela Furtună. Monica Lovinescu. Est-Etica. Geneze. Editura Vinea. București, 2012. Fotografii de Dinu Lazăr. Desene de Devis Grebu.
Monica Lovinescu este fără îndoială un martor la dezvrăjirea lumii politice a secolului al XX-lea așa cum spune(scrie) Angela Furtună în cuvântul înainte al cărții pe care i-o dedică și pe care i-o construiește. Această carte ne arată încă odată că Monica Lovinescu a fost și a rămas definitiv un martor, un martor care a ocolit tăcerea și avantajele ei, a fost și a rămas un martor care a completat și a îmbogățit fără să obosească și fără să se sperie conștiințele noastre mai puțin dispuse la acest efort, la efortul arătării neîncetate a părții cea rea, cea odioasă a celor care au clădit, au condus și au girat așa zisa lume, societate a egalității, creând în fapt o lume și regimuri care nu s-au putut menține în viață și la putere decât utilizând și aducând la rang de uzual crima, crima la cele mai înalte cote ale inumanului și ale absurdului, crima și toate derivatele ei lipsite de vreun fel de discernământ sau de posibilitatea culpabilizării autorilor și giranților ei.
Angela Furtună amplifică și duce mai departe moștenirea înobilată, îmbogățită și lăsată nouă de Monica Lovinescu. Angela Furtună urcă pantele abrupte pe care trebuie să le urce și să le ducă la capăt fiecare martor și duce la rândul ei cât mai sus și cât mai la vedere fiecare dintre trăirile și suferințele modelului său.
Angela Furtună asimilează experiența doamnei Monica Lovinescu și o trăiește odată, împreună cu ea, reușind să creeze, să scrie, să compună o carte a… lor, o carte trăită, visată și scrisă împreună. Fiecare cuvânt care compune și face să crească această carte este în sinea lui un omagiu, un omagiu strigat și nestins, de neoprit și pătimaș, un fel de incantație perpetuă și amplificată cu și de fiecare cuvânt folosit:
…Arendt-iană, Monica Lovinescu a repudiat, cu multă convingere, orice formă de abordare utopică prin inginerie utopică și prin inginerie socială, întâlnite în sfera gândirii politice, inclusiv absolutismele estetizante, precum autonomia esteticului, întâlnite în sfera literaturii și artei…
Monica Lovinescu trăiește efectiv în paginile acestei cărți. Este vie cu fiecare pagină parcursă și își face simțită prezența fizic de fiecare dată fără ca acest lucru să supere. Dimpotrivă. De fiecare dată urmezi ca cititor un parcurs bine și frumos stabilit, un parcurs împreună , o cale lăsată deschisă în permanență și o reală privire în interior, în interiorul tău și al celor care te-au și te înconjoară, o cale care îți umple toate golurile trăirilor politice, sociale și umane de până acum. Angela Furtună împreună cu Monica Lovinescu ne fac să vedem continuu, să trăim până la capăt istoria cu toate complicațiile și mizeriile ei, făcând în același timp posibilă și evadarea din toate acestea, îndepărtarea cu ajutorul moral adus și arătat aici:
…este lesne de înțeles că modelul de feminitate lucidă, rațională și totală, care se dedică necondiționat unei cauze, în mod programatic și fără limite, urcă în Monica Lovinescu de la Ecaterina Bălăcioiu;…
Este extraordinar cu câtă frumusețe și cu câtă delicatețe a evitat de fiecare dată Monica Lovinescu eticheta, ipostaza de eventual martir, de persoană căreia îi datorăm ceva și este extraordinar cât de personal și intelectualizat acceptă acest fapt la rândul ei Angela Furtună. Este desigur rușinos cu câtă ușurință societatea, lumea noastră fostă și actuală evită numirea ca adevărați martiri persoane ca Ecaterina Bălăcioiu – Lovinescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca. Este rușinos și strigător la cer că aceste personalități morale și intelectuale nu își au încă bine stabilit și așezat modelul pe… cerul culturii și al societății românești.
Prin cartea Monica Lovinescu. Est-Etica. Geneze, Angela Furtună nu face decât să adauge o parte importantă la ceea ce ar trebui să fie monumentul acestei mari conștiințe de care cultura și lumea românească a avut parte. Monica Lovinescu trăiește în continuare și prin această carte eveniment (cu adevărat carte document la rândul ei!) și își face mai departe loc pentru a-și definitiva misiunea ce nu se va termina niciodată.
Angela Furtună continuă și ea neobosită un dialog, acest dialog cu toate obsesiile și trăirile care nu îi dau pace, care nu îi lasă răgaz de odihnă a vieții și a conștiinței. Angela Furtună încearcă să arate lumii împreună cu Monica Lovinescu de această dată, cât de vii au fost și au rămas în continuare tot ceea ce noi credem că sunt rămășițe sau stafii ale totalitarismelor și ale derivatelor sale și cât de aproape suntem în continuare de capacitatea noastră morbidă și inconștientă de a le reînvia:
…Îmi amintesc cu câtă luciditate bolnavă m-am gândit la sinucidere ca la unica soluție. Nu era aici loc pentru literatură, cartea lui Orwell orice refugiat din Est n-o citea, ci o trăia, se transforma în acel ultim „om” și o dată cu el se pregătea să dispară…– Monica Lovinescu.
…Stranie și cocoțată mereu pe baricadele amăgirii, această stângă totalitară occidentală – ce își dă astăzi mâna cu ideologiile religioase extremiste – nu face decât să-și răstignească adepții pe un relief accidentat construit din oglinzile deformante ale unui mimetism al trecutului.– Angela Furtună.
Monica Lovinescu. Est-Etica. Geneze de Angela Furtună este o carte neliniștitoare, este un manifest uman adresat celor care mai pot și mai încearcă să mai rămână umani, să rămână în lume împreună cu ea. Angela Furtună strigă neobosită de la tribuna… dezrobirii, de la tribuna alungării tuturor manifestărilor sociale care au condus oameni la condiția de suboameni. Vocea Angelei Furtună este sonoră și sinceră. Sufletele noastre…
GABRIEL ENACHE este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…