Gabriel ENACHE – Playbook

Playbook.  Poezia locuită și construită savant… (Ana Pop Sîrbu, Versuri & Ilie Gyurcsik, Reversuri; Editura David Press Print, Timișoara 2014, cu o postfață de Rodica Bărbat)
playbook_68

Într-o anumită împrejurare artistică, benefică desigur, în urma unei întâlniri inspirate, a apărut (s-a născut) acest impresionabil și impresionist din toate punctele de vedere volum. Autorii sunt desigur pasionați și prinși hipnotic și definitiv de ceea ce fac (scriu) pentru că nu este text care să nu aibă calități de vehicul care să te transporte, să te transpună direct și fără introduceri pe un tărâm impresionant și meticulos construit. Tărâmul despre care vorbesc se vrea locuit, se vrea văzut și își cere dreptul de a avea și folosi locuitorii dispuși să își așeze trăirile și stările aici.

Ana Pop Sîrbu nu se încurcă, nu se împiedică ci folosește metoda directă a ușii (porții) deja deschise. Cititorul este cuminte îndrumat și ghidat în peisajul poetic asumat de autoarea lui. Cuvintele sunt praguri, trepte, poteci care își conduc și subjugă călătorul într-un mod seducător și incitant.

Ilie Gyurcsik este cel care ține, care păstrează luminate toate căile pe care ești ghidat și îndrumat folosind înțelept și interiorizat textual o hartă magică a textului folosit. Nicio propoziție, nicio frază nu este nelalocul ei, nu se îndepărtează și nici nu se pierde de corpul acestei cărți.

Versuri&Reversuri este o colivie deschisă, un loc, un spațiu deschis și totodată închis, o zonă care începe și nu se lasă terminată, desăvârșită. Versuri&Reversuri este o carte care refuză cu o vehemență tăcută posibilitatea de a fi văzută și citită ca experiment arătând în schimb cu fiecare vers&revers cât de trainic este construită și modelată pentru ca apoi să fie deconstruită, deconspirată, arătată în lumina caldă care o înconjoară.

Ana Pop Sîrbu își desenează la propriu cuvintele, folosind o… caligrafie din ce în ce mai rară, mai puțin folosită. Cu fiecare cuvânt, cu fiecare vers, cu fiecare poem Ana Pop Sîrbu se încarcă de stările care o compun și o completează, care o zidesc încet și sigur, cărămidă cu cărămidă desăvârșind ceea ce poeta cu siguranță și-a propus: înălțarea, ridicarea permanentă și levitarea continuă deasupra tuturor văzutelor și nevăzutelor, trăitelor și netrăitelor ce îi îmbogățesc poezia.

Ilie Gyurcsik alimentează permanent și cu putere teoretică vizibilă această construcție perfect și durabil gândită, căutând la rândul lui desăvârșirea în sau întru text. Cu fiecare (po)pas făcut se vede un alt, un nou nivel și anume… următorul, cel de mai sus și mai ușor vizibil. Urcușul propus, arătat și (de)scris aici este desigur apanajul unui maestru înaintemergător și… reverberator.

Versuri&Reversuri este o carte… adâncă, o carte pe care citind-o ești îndemnat de autorii ei să o trăiești, să te lași scufundat în textul ei, să te lași impregnat de fiecare cuvânt așezat în fiecare dintre pagini. Versuri& Reversuri este o carte construită așa cum am spus, este o carte care se înalță odată cu cititorul care o parcurge și rămâne la final suspendată, vie, vizibilă.

Ana Pop Sîrbu&Ilie Gyurcsik au construit un volum al… singurătății în doi, al bucuriei scrisului și a stării de scris. Ambii autori s-au întrecut pe sine arătându-și creativ puterea de seducție artistică. Ana Pop Sîrbu&Ilie Gyurcsik înlătură, dau la o parte rețetele, dizolvă complexele și construiesc împreună o stare reconfortantă, o stare de solidaritate și de arătare a unui univers artistic și nou.