IONUȚ CRISTACHE – AFERIM… „AFERIM”!

 

Ionuţ_CristacheRadu Jude a luat Ursul de Argint pentru regie la Berlin, învingând (s-a scris) nume grele ale cinematografiei. El a câștigat Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu producția „Aferim!”. Premiera mondială a filmului „Aferim!”, în regia lui Radu Jude a avut loc în cadrul proiecțiilor din competiția internațională a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. „Aferim!” este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob țigan fugar (Cuzin Toma). Radu Jude s-a aflat în competiție cu mari nume ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

Aferim - Radu JudeRegizorul Constantin Vaeni a scris pentru CULTURA DE SÂMBĂTĂ… „Felicitări lui Radu Jude, echipei și actorilor și nu în ultimul rând producătorului român, tuturor celor care au pus umărul la realizarea filmului românesc, pentru care REGIZORUL a fost distins cu premiul „Ursul de Argint” . Aștept cu mare nerăbdare să-l văd cât de curând… Dar, dragi jurnaliști dâmbovițeni, la un festival de film și în general la un festival artistic de orice gen, nimeni nu „învinge” pe nimeni… Și, credeți-mă, știu foarte bine ce spun! Orice premiu ține de opțiunea unui juriu și deseori de „alte” multe lucruri… Un festival artistic, fie și cu caracter… competițional, n-a fost nicicând, nu e și nu va fi niciodată nici un meci de box și nici de…wrestling, în care cineva îl „bate” pe un altul, ori îl „învinge” prin K.O.”

În film joacă și prietenul nostru, tot de la CULTURA DE SÂMBĂTĂ, actorul Puiu Jipa. Îi mulțumesc din această pagină a ediției noastre de februarie pentru că mi-a dat, în urmă cu mai multă vreme, să citesc scenariul viitorului film. Am fost uimit și fericit să descopăr un text uluitor… Ca și regizorul Constantin Vaeni, abia aștept să văd  „AFERIM”…

Iată și câteva declarații ale regizorului, înainte de Festivalul de la Berlin, despre noul său film:

►„Filmul pe care l-am făcut este despre mentalităţi şi despre felul în care mentalităţile trec de la o persoană la alta – aşa, ca o ciumă, ca o molimă (…). Altfel, desigur că pe lângă asta, filmul atinge o serie de alte subiecte precum sclavia romilor, condiţia femeii, relaţia dintre părinţi şi copii, educaţia, antisemitismul.”

►„Iniţial am vrut să fac un film despre altceva. M-am documentat despre Revoluţia de la Piteşti, cea pe care o ridiculizează Caragiale în câteva dintre schiţele lui, dar nu am reuşit să găsesc un unghi de atac care să mă satisfacă.”

►„Eu nu am aşa o obsesie pentru competiţiile acestea şi pentru secţiunile principale ale festivalurilor. (…) Mi se pare că accentul cade greşit pe chestia aceasta vai, la ce festival e? ce premii a luat?, or lucrul care pe mine mă interesează cel mai mult şi pe care mi-aş dori să-l văd şi la ceilalţi e interesul pentru film şi pentru artă cu adevărat. Pentru lucrurile acestea, nu pentru ce tinichea a luat un film sau altul.”

►„Există o serie de voci care spun că cineaştii români se gândesc doar la premii şi la festivaluri şi la străinătate. Este o idioţenie chestia asta!”

►„Asta pentru mine ar fi cel mai important: ca spectatorii, pornind de la filmul acesta, să dezvolte un apetit pentru istorie, pentru cercetarea istoriei, pentru citirea cărţilor de istorie şi pentru gândire asupra felului în care trecutul încă ne influenţează şi, mai ales, pentru a ne asuma un trecut care poate de multe ori e dureros şi pe care mulţi dintre noi îl refuză.”

►„M-am speriat la castingul pentru Aferim! (…). Unul dintre personajele principale din film e un puşti de 17 ani şi atunci am văzut foarte mulţi liceeni pentru rolul acesta (…) şi cred că mai mult de o treime erau analfabeţi sau aproape analfabeţi. Este înspăimântător!”

Ceea ce era de demonstrat!