Leontina GRIGORESCU – De la Coco Chanel

Leontina_GrigorescuAstăzi, pentru a nuștiu câta oară mi-am demonstrate mie însămi cât de complicate și de incomprehensibile sunt reprezentantele sexului frumos. Astăzi am înṭeles că într-adevăr uneori nici măcar noi, fetele/ femeile, nu putem să ne deslușim dorinṭele. Probabil acum subiectivismul mă face să fiu atât de convinsă, însă cert este că o adolescentă de doar 17 ani poate demonstra că este o joacă de copil să facă o mică tragedie din orice.

Poate că termenul „tragedie” este destul de pretenṭios, însă „eveniment” este mai mult decât perfect.

Poate că adevărata problem este lupta pentru perfecṭiune. Şi de ce dorim perfecṭiune? Pentru frumuseṭe… Şi de ce au nevoie femeile de frumuseṭe? Ei bine, cred că un răspuns destul de explicit îl dă Coco Chanel. Probabil, Coco Chanel dă răspunsurile la cele mai importante întrebări pe care o doamnă și le poate adresa sieși.

Nu știu câte dintre noi sunt de acord cu aceste spuse, dar sunt de luat în considerare: „Noi, femeile, avem nevoie de frumuseṭe ca să ne iubească bărbaṭii și de prostie ca să-i iubim”. Cred că la un anumit punct al existenṭei, cele mai mature femei pot să aprobe sau să contraargumenteze gândurile fashion-icon-ului.

De ce avem nevoie de o haină frumoasă? De ce ne chinuim atât de tare să alegem articolul vestimentar care să se potrivească cu culoarea ochilor, care să ne avantajeze, să se potrivească cu pigmentul pielii, indifferent dacă este vară sau iarnă? De ce este imperative ca ṭinuta să se alinieze pefect cu lungimea părului? Răspunsul conform C. C. este următorul: „La femeia prost îmbrăcată îṭi amintești haina. La femeia bine îmbrăcată îṭi amintești persoana.”

Cum pot ele, femeile, să decidă cum să își programeze timpul? Între cine și ce să aleagă? Cui trebuie să dea prioritate de-a lungul celor 24 de ore? Da, și pentru astfel de întrebări există un răspuns care poate să echilibreze spiritele și să simplifice totul: „Există timp pentru muncă și există timp pentru iubire. Nu mai există timp pentru nimic altceva.”

Cât despre teama de bătrâneṭe, se pare că „o femeie are vârsta pe care o merită”.

Dar, indiferent de toate aspectele trecătoare, se dovedește că cele mai mari atuuri cu care o femeie poate să se mândrească sunt și vor fi întotdeauna curajul și modul de a gândi: „Cel mai curajos lucru este, încă, să gândești singur. Şi cu voce tare!”

Am mai putea să dezbatem pe tema acestei super woman ceva timp, însă cu siguranṭă va rămâne mereu ceva ascuns, căci „există destule ducese pe lume, dar o singură Coco Chanel”.

LEONTINA GRIGORESCU este elevă în clasa a XII-a (E), la Carabella târgovișteană…