Mariana OPREA STATE – Frumosul nostru urât sau viceversa

Mariana_StateFără a încerca să găsesc vreo vină mie sau vreunor împrejurări, am constatat cu regret la concertul dedicat târgoviştencei cu destin trist, talentata Laura Stoica, că nu am mai ascultat decât rar sau deloc muzica ei, după atât de nedreapta dispariţie. Readuse în urechile şi inimile celor ce o iubeau, piesele interpretate cu suflet de artişti pentru care „voce, muzică, versuri și prezenţă scenică” reprezintă valori fără care profesia aceasta atât de ingrată nu înseamnă totuşi nimic, versurile au revenit instantaneu pe buze. Combinaţia muzicii ei cu interpretarea orchestrei simfonice Muntenia a desăvârşit momentul.

De multă vreme n-am mai simţit, brusc, o aşa nevoie acută de a fi aproape, chiar şi astfel, de cineva care, fizic, a plecat. Demult…

În ciuda organizării care a ţinut fără explicaţie vreme de o oră mult public în faţa unei scene goale, când muzica bine ştiută s-a auzit în noapte, am ridicat privirea spre cer, în mod instantaneu, pentru a-i mulţumi Laurei. Şi stelei ei. Pentru muzică şi versuri adevărate, grele, pline de substanţă, nimic artificial, contrafăcut, superfluu.

Revenind cu picioarele pe pământ am dat piept din nou, în ziua următoare, cu o lipsă, rea voinţă sau ce-o fi ea, venită din partea aceloraşi organizatori. Vrând s-o bucur pe mama inegalabilei artiste, am sunat să-i împărtăşesc bucuria şi să-i mulţumesc, având convingerea îndreptăţită că familia a fost parte la acest proiect, sau măcar invitată, amintită, ceva… Ei bine, nu! Nici măcar nu era în oraş, pentru că,  deşi ar fi fost poate frumos şi probabil ar fi dat o notă de adevărată aducere aminte ( aşa cum s-a vrut a fi acest eveniment), nimeni nu s-a gândit că aşa ar fi demn… că aşa i-ar fi plăcut Laurei. Doar în ziua concertului era invitat fratele ei, care nu locuieşte în Târgovişte.

Măi oameni buni! Voi când organizaţi ceva, nu puneţi mai întâi pe hârtie, nu luaţi în consideraţie absolut tot, nu vă sfătuiţi cu alţii care ştiu cum se face? De ce oamenii aceştia au primit încă de acum o invitaţie, pentru un eveniment similar ce se va desfăşura peste un an, la… Sibiu?

Sunt chiar nenumăraţi aceia născuţi la Târgovişte, care au avut ceva frumos de oferit nouă, tuturor?

MARIANA OPREA STATE este absolventă de istorie și filosofie, consilier la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și vecină cu serele de flori ale Târgoviștei…