Radu STATE – Administraţie comunală dâmboviţeană, la 1940

 

Radu_StatePrin 1940 edilii comunali aveau cam aceleaşi metehne pe care le observăm la actualii „politicieni”, „aleşi locali”, „reprezentanţii” noştri, prin votul nostru puşi în fruntea noastră, pentru a ne reprezenta interesele.

Se „remarcau” aşadar şi atunci, prin furt, abuzuri în serviciu, neglijenţă…

Situaţia se schimbă însă, în momentul în care conducerea ţării este preluată de Ion Antonescu, spirit german care nu tolera abuzurile şi ai cărei reprezentanţi-pretorii „plăşilor” îi destituiau pe cei care, la controalele efectuate, se dovediseră a fi gestionat necorespunzător interesele concetăţenilor.

Primarul comunei Brezoaiele este unul dintre cei demişi, ca urmare a unei totale indiferenţe faţă de gospodărirea comunei, în special datorită neglijării calităţii drumurilor, ajunse într-o stare deplorabilă.

Cel din comuna Ghimpaţi lipsea zile întregi din Primărie, aşa încât localitatea ajunsese să aibă un aspect „sălbatec”, dar mult mai grav decât atât, divulga secretele serviciului.

Un caz mai aparte totuşi îl reprezintă situaţia din comuna Slobozia-Moară, unde primarul avea … 2 clase, ştiind doar să semneze.

Situaţia administrativă a comunelor judeţului (anul la care am făcut referire descriind doar o constantă a anilor anteriori), aşa cum reiese ea din documentele de arhivă era una cutremurătoare, astfel încât ar trebui poate ceva mai mult analizată aprecierea, la superlativ, a interbelicului românesc.

RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…