Radu STATE – Dâmboviţa anului 1946

 

Radu_StateUn aer dezolant caracteriza starea judeţului nostru, într-o vreme dominată de situaţia economică dezastruoasă a ţării măcinate de efectele războiului abia încheiat, de lipsa alimentelor sau de plata despăgubirilor către URSS.

Unul dintre rapoartele semnate de prefectul judeţului în acest an menţiona lipsurile cu care se confrunta populaţia: cereale, alimente de strictă necesitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Totuşi documentul avea, în ansamblu, o notă optimistă, căci „bumbacul adus din URSS” ar fi trebuit să rezolve chipurile, problemele cetăţenilor care urmăreau „liniştiţi”, rezultatele Conferinţei de la Moscova (sic!).

Acest optimism, „justificat” doar de controlul pe care în bună măsură, îl exercitau deja comuniştii asupra guvernului ţării, n-a fost de natură să-i oprească de la a intra în grevă, pe muncitorii Societăţii Petrolifere Concordia, datorită neplăţii salariilor.

În ceea ce priveşte „colectarea veniturilor la bugetul statului”, ne situam cu siguranţă, printre judeţele codaşe, cu doar 47%, spre deosebire de Braşov, de pildă, care adunase un procent de 92%, sau Prahova-cu 93%.

În ce excelam? În „inspecţii administrative” şi stabilirea de măsuri, care le urmau…

RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…