Radu STATE – Eroi uitați ai primului mare război: Gheorghe Rusescu

Radu_StatePuţini dintre locuitorii Târgoviştei cunosc povestea acestui erou de pe meleagurile noastre, un ofiţer care s-a distins în luptă în Războiul de Reîntregire.  Sublocotenentul Rusescu absolvise Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu din Bucureşti, iar la intrarea României în război se afla la comanda Brigăzii 4 Roşiori, având gradul de colonel.

Se distinge în luptele din 1916 pentru eliberarea Transilvaniei: la Magyaros, în fruntea a 10 ofiţeri şi 200 de soldaţi, descălecând şi atacând „la lance” trupele austro-ungare inamice, le-a silit să se retragă în grabă, în dezordine.

Avansat la gradul de general, participă în fruntea aceleiaşi brigăzi, la campania din iulie-august 1919, pentru înăbuşirea revoluţiei bolşevice din Ungaria, în luptele de la Szarvas  Mezötur şi Szolnok, traversând râul Tisa şi înfrângând devastator forţele maghiare, la Pelly şi Alberti.

Cu jumătate din efectivele brigăzii, porneşte spre Budapesta din proprie iniţiativă, luând prin surprindere trupele inamice şi cucerind oraşul.

RADU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…