Depre sportul dâmboviţean interbelic
Adept al necesităţii practicării sportului şi admirator al fotbalului şi tenisului, mai ales, mi-au stârnit curiozitatea câteva informaţii peste care am dat din întâmplare în documente din arhivele noastre.
M-a impresionat în mod plăcut să aflu că în Târgovişte funcţiona, pe strada Justiţiei, la numărul 14, Societatea Ski-Club Dâmboviţa, care luase fiinţă în 1933 şi care era afiliată la Federaţia Română a Societăţii de Ski. Preşedintele acesteia era avocatul Alexandru Poenăreanu, membru dealtfel şi al comitetului Federaţiei. Vicepreşedinţi erau inginerul Fănel Popescu şi profesorul de Educaţie Fizică Valeriu Gorun. Între membri, îi aflăm pe Dorina Atanasiu – licenţiată ISEF (Institutul de Sport şi Educaţie Fizică), pe lt. Tache Ionescu, pe avocaţii V. Popescu-Băleni şi viitorul primar al Târgoviştei, Lazăr Petrescu.
La fel de plăcut m-a surprins informaţia potrivit căreia I. Coja era campionul României la ski, în proba de coborâre.
Între primele activităţi desfăşurate în oraşul nostru de Societatea amintită se numără un curs la care profesorul de la Liceul Militar Nicu Filipescu le preda cursanţilor noţiunile de bază necesare practicării acestui sport. Antrenamentele membrilor se desfăşurau în împrejurimile Liceului Militar din Târgovişte.
La 18 februarie 1934 Ski-Club Dâmboviţa organiza concursul „Cupa challange Al.Poenăreanu”, competiţie desfăşurată pe muntele Păduchiosu şi la care, alături de dâmboviţeni, participau schiorii societăţii omonime din Prahova; deşi mai puţin experimentaţi decât colegii lor, schiorii dâmboviţeni terminau concursul la egalitate cu prahovenii.
Un însemnat susţinător al acestui club era colonelul Barbu Bălăcescu, comandantul Liceului Militar şi unul dintre sponsori. Fiecare membru cotiza cu suma de 200 de lei destinată activităţilor şi necesarului de echipament. Ţintea sus, micul club, dacă îşi propunea să participe la Campionatele Naţionale de Ski, ce se desfăşurau la Sinaia, între 27 ianuarie şi 3 februarie 1935.
Din păcate, în afara acestui preţios Raport al clubului, aflat în Colecţia „arh.Corneliu Ionescu”, aflată la Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale, nu se află alte documente din care să aflăm în ce fel s-a încheiat această aventură a schiului dâmboviţean…
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…