Radu STATE – Mareșalul Ion Antonescu

Radu_StateMareşalul Ion Antonescu se năştea la 2 iunie 1882 şi era executat la Jilava, printr-o nefericită coincidenţă, la 1 iunie 1946. Se vor împlini, prin urmare, destul de curând, 70 de ani de la moartea sa.

Fără a fi vreun fan al orientării lui politice, pentru controversatul personaj al istoriei româneşti am nutrit un sentiment de admiraţie: pentru calităţile sale morale, verticalitatea sa şi asumarea deciziilor luate. În general, nu prea mai avem prilejul azi, să apreciem oamenii pentru astfel de însuşiri.

Am mai poposit asupra unor documente care reflectau aspecte ale răsfrângerii în plan local, a hotărârilor plecate de la Bucureşti, iar acum voi încerca să completez acel tablou, prin punerea în valoare a unor bilanţuri întocmite la Primăria Târgoviştei, într-o vreme extrem de dificilă pentru ţară.

Iată aşadar, că aflăm despre realizările din perioada 6 septembrie 1940- 1 septembrie 1941, între ele aflându-se lucrări importante de renovare la sediul Primăriei care suferise distrugeri la cutremurul din 1940. Faptul acesta conducea la instalarea provizorie a birourilor administraţiei locale, în clădirea muzeului târgoviştean, reamenajat în acest scop.

În aceeaşi perioadă se fabricaseră 30.000 de dale din ciment, necesare la pavarea trotuarelor, se amenajase iazul morilor în scopul punerii în funcţiune a morilor oraşului, se întocmiseră proiectele de renovare a şcolilor primare din oraş şi a bisericii Târgului, dar şi documentaţia pentru organizarea licitaţiei pentru renovarea sistemului de canalizare a oraşului.

Era refăcut podul de pe strada Vornicei şi se încheiau lucrările la amenajarea halei de alimente.

Primăria se îngrijise totodată de menţinerea unei stări acceptabile pentru populaţie, deschizând, de pildă, patru cantine „obşteşti” şi achiziţionând mai multe vagoane de cereale, din zonele Constanţa şi Teleorman. Toate acestea într-un an în care, pe lângă pagubele produse de  efectele

state_74_1

rebeliunii legionare, Primăria suplimentase bugetul şi pentru remedierea stricăciunilor produse de un cutremur.

RADU  STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…