Radu STATE – Structura PSD în Dâmbovița în iulie 1947

Radu_StateAlături de Frontul Plugarilor, PSD reprezenta partidul cu care PCR încerca să se legitimeze, în anii de după război, în încercarea sa de a schimba ordinea social şi politică din România.

În iulie 1947existau în judeţ un număr de 8591 de membri cotizanţi, cei mai mulţi din Târgovişte, urmată nu de celelalte oraşe, aşa cum ne-am imagina, ci de comunele Tătărani şi Măneşti, comunele de pe Valea Dâmboviţei părând a fi un fief al partidului, în judeţ.

În privinţa structurii pe profesii, constatăm că cei mai numeroşi erau de departe comercianţii şi meseriaşii, apoi ţăranii şi cei mai puţini-muncitorii. Spre deosebire de PCR unde intelectualii constituiau o raritate, în PSD se afla un număr suficient de mare, pentru a da impresia unei egale reprezentativităţi: profesori, învăţători şi aproape toţi medicii din judeţ. Avocaţi erau doar 7, iar dintre preoţi făcuseră pasul spre “stânga”, 18.

RADU  STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…