Andrei Mihail RADU – Jazz pe câmp…

Andrei Mihai Radu 55O turmă repezită de oi se îndreaptă spre jazzist. De undeva, din nori, un elicopter parchează un pianist (pentru o zi) în mijlocul câmpului. Pianul însuflețește și amuțeşte florile, spicele de grâu, sare printre acorduri, vin tancuri imaginare din cel mai apropiat oraș și spun „Bună ziua, azi e rândul nostru la păscut”.

Un flăcău de sub nuc își spune solo-ul de trei măsuri. „Tăiați copaaaaciiii” se aude din mijlocul orașului. Subit, toată pajiștea se transformă în circ, iar același pianist se suie pe frânghia din bolta cortului. Gâdilă ușor frânghia în formă de spaghetti cu ochi. Apoi sare…

Pianul îl înghite, în acorduri răvăşitoare, straşnice, disonante, dar tonul o dau din nou oile, care baletează pe muzica asta frumoasă, descifrabilă, aproape de taverna unde s-a inventat blues-ul. Se creează vibrație, o auroră boreală formată din armonii splendide, care se simte până în cel mai mic atom din corp.

Dramatismul se întețește, iar nostalgia este imperceptibil și treptat înlocuită de ghiduşia circarilor. Apar clovni violeți, albaștri, verzi, care se prezintă și apoi sunt mânjiți în față de o plăcintă americană. Își face apariția stafia lui Gershwin care râde în „Ha, ha, ha, mai e până la Crăciun. Așteptați-vă cuminți cadourile!”

Cortul se dezumflă, iar pe cer rămân doar aplauzele și zâmbetele albastre ale norilor.

mihail_radu_73

Rhapsody In Blue: Gershwin

George Gershwin’s famous „Rhapsody in Blue” played by Libor Pesek and the Slovak National Philharmonic Orchestra. All copyright belongs to its respective own… (youtube.com)

ANDREI MIHAIL RADU este student și unul dintre cei mai talentați violoniști ai generației lui…