Ioan VIȘTEA – Contrapuncte

Ioan Vistea1. OFERTĂ FĂRĂ LICITAȚIE CU STRIGARE

Prin anii 1990-91, tocmai ieșiți din noaptea totalitară și din corsetul partidului unic, s-a dat liber la înființarea de noi partide, pe lîngă cele tradiționale reintrate în legalitate și, desigur, pe lîngă nou-născutul de tristă amintire FSN, primul pe listă, fără voia noastră. Îmi amintesc că tot la vremea aceea, venise pe lume și un bastard născut din antipatia iliesciană pentru monarhie. Se numea: ”Partidul Antimonarhic pentru Republica România” (atenție, PAR!). Ce mai încolo și-ncoace, pe harta sinoptică a eșichierului politic de-atunci, ploua torențial cu partide. După mai bine de un sfert de veac, la fel de incontrolabile și de nestăvilite mutații afectează pluralismul nostru politic. Alte minți crețe, dar cu circumvoluțiuni la fel de netede, au legiferat că un partid poate ființa și poate deveni reprezentativ avînd în componență minim 3(trei) membri, adică, de pildă, un șef de scară de bloc, femeia de serviciu și un mecanic cu întreținerea. Se repetă același fenomen: plouă torențial cu partide, care mai profesionale, locale, zonale, care mai șugubețe și fistichii, care mai creștine și mai apărătoare, fie a oamenilor săraci, fie a noii ordini mondiale(!). În total, după statistica Fundației pentru o societate deschisă, 93 de partidulețe. Pentru că anul electoral e abia la început și atîta așteaptă: noi și noi partide și cum imaginația viitorilor lideri e posibil să mai dea și rateuri în privința numelor partidelor lor, propun, mai jos, cîteva nume de partide din care s-ar putea inspira:

– Partidul Republican Absolut Falimentar (PRAF)
– Partidul Împotriva Reîmproprietăririi Țăranilor (PÎRȚ)
– Partidul Obstrucției Constructive (POC)
– Partidul Antialianțelor Civice (PAC)
– Partidul Inițiativei Colective (PIC)
– Partidul Liber Elitist pentru Onoarea Securiștilor Ceaușiști (PLEOSC)
– Partidul Antihemoroidal Totalitar(PAT)
– Partidul Referendumului Tardiv (PeReTe)
– Partidul Ortacilor Patrioți (POC)
– Partidul de Uniune a Teroriștilor Exemplari (PUTE)
– Partidul Unității Partidelor (PUP)
– Partidul Informatorilor Fideli (PIF)
– Partidul Autonomiei Funciare (PAF)

2.SSSSST!.. IOHANNIS LUCREAZĂ LA NOUL PROIECT DE ȚARĂ: REPUBLICA ABSOLUTĂ!!!

„Casele mele, vilele mele de vacanță, vacanțele mele, comoditățile, confortul și huzurul meu, guvernele mele, procurorii mei, serviciile mele secrete, Parlamentul meu, imunitățile mele, strada mea, românii mei” etc. etc… Pentru un asemenea absolutism Evul Mediu a inventat ghilotina, iar Epoca Modernă și parlamentarismul, demiterea și suspendarea!

3. ÎNTRE MILĂ ȘI SILĂ, CÎND NU SE MAI VEDE PĂDUREA DE COPACII TĂIAȚI

Ca unul care a „făcut” Piața Universității în integralitatea ei și a umplut (degeaba!) cîteva caiete studențești cu semnăturile susținătorilor Punctului 8 de la Timișoara, altfel zis, ”golan” cu ecuson din vechi și statornice convingeri antitotalitare, îi deplîng pe cei o sută, două sute de mii de orbi, vai, nu de stirpe homerică!, care cer în stradă , pentru a doua oară în ultimul an și jumătate, răsturnarea ordinii de drept, constituționale a țării, cu lozinci demne de zorii întunecați ai fascismului. Deplîng în egală măsură și marioneta Iohannis, un instigator înrăit și iresponsabil, grav atins de morbul ranchiunei, manipulînd naivități, intoleranțe funciare sau induse ori deturnînd energii și bune intenții în scopul supraviețuirii lui politice și a statului mafiot moștenit. Nu, nu cred că anarhia este antecamera democrației, ci abia sfîrșitul ei!
Mă sperie, dar îmi trezește, deopotrivă, milă și silă modul în care un pigmeu grandoman nu se sfiește să dea foc țării, și așa prea încinsă de cauze mici, în detrimentul celor urgente, adevărate și grave care pun în pericol însăși ființa națională.

IOAN  VIȘTEA este poet și prozator, locuitor al unei capitale românești, Târgoviște (cum spune) și autorul „Jurnalului de la Mahala”…