Iuliana Elena DUMITRAȘCU – Singurătatea

Iuliana_DumitrascuSingurătatea este un fenomen uman; cutreieră sufletul fiecăruia la un moment dat, fără excepție de vârstă, sex sau rasă. De-a lungul timpului a fost exprimată în domeniul artei, muzicii și al literaturii. Cei care o descriu asociază sentimentul de singurătate cu cel de izolare, indiferență, dor, tristețe, neliniște sufletească.

A fi singur nu este o tragedie, dar cu timpul va deveni una dintre cele mai mari greșeli ale vieții noastre. Majoritatea oamenilor singuri își găsesc refugiul, în funcție de vârstă, în: tinerii acceptă să meargă la petreceri, în călătorii, oriunde altundeva decât acasă, iar bătrânii în schimb merg la biserică, excursii etc.

Legătura dintre timiditate și singurătate este una puternică. Uitat în mediul său favorabil, individul nu își dorește să riște să cunoască oameni noi, să lege o conversație sau să aibă o relație de prietenie, de iubire, datorită fricii că ar putea fi respinși, răniți. Din cauza timidității, individul nu este capabil să se exprime, nu cunoaște satisfacția de a conversa cu o persoană cu aceleași pasiuni, idei și concepții asupra vieții.

Diferența dintre a fi singur și de a te simți singur este dată de situațiile la care suntem supuși. A fi singur este atunci când în preajma ta nu există vreo altă persoană. În cel de al doilea caz, presupunem că mergem la o petrecere unde este plin de oameni, dar tu te simți singur. De ce? Pentru că acolo nu sunt persoanele cu care voiai să îți petreci seara, dar nu este posibil, prietenii sunt ocupați cu iubitele /iubiții, ai ajuns la stadiul de indiferență.

Vine un moment în viață când oamenii decid să rămână singuri sau să nu fie singuri. Este momentul când intră într-o relație doar datorită dorinței de a nu mai fi singur, de a socializa, de a te atașa de o persoană. E momentul când vrei să ai pe cineva al tău, care să te cunoască și să te accepte cu toate defectele și calitățile.

Singurătatea uneori poate fi influențată de factorii de mediu. De exemplu, într-o zi ploioasă, starea generală este cea de dor de trecut sau de dorință de viitor. Oamenii aleg să fie singuri din diferite motive, dar singurătatea nu își alege victimele ci le lasă să o găsească.

IULIANA  ELENA  DUMITRAȘCU  este elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Constantin CARABELLA”, din Târgoviște…