Liviu ANTONESEI – Semnele Timpului

Liviu AntoneseiLA ZIDUL PLÂNGERII  –  Nu tăguiesc pe nimeni, e atâta înțelepciune amară aici, că nimeriți și singuri…  De 60 de ani un bătrân mergea zilnic la Zidul Plângerii din Ierusalim. Aude și o reporteră de la CNN și vine să-i ia un interviu. La Zid află care este bătrânul. După 45 de minute bătrânul își termină rugăciunea și reportera îl abordează:

-Scuzați-mă, eu sunt reporteră la CNN. De când veniți la Zidul Plângerii?

-De 60 de ani.

-De 60 de ani! Și pentru ce vă rugați?

-Mă rog ca evreii, creștinii și musulmanii să trăiască în pace. Să nu mai fie războaie, să dispară ura dintre oameni. Să devină bancherii oameni. Mă rog să nu mai fie foamete nicăieri în lume.

-Și ce simțiți după 60 de ani?

-Parcă aș vorbi la pereți…

REFUGIAȚII    Merkel și Hollande propun Comisiei Europene instituirea cotelor obligatorii de refugiați.  Hopa, băieții (și fetele!) vor să bage cote obligatorii! Unde naiba am mai auzit eu cuvântul acesta? Și ce urmează, rațiile la alimente, raționalizarea benzinei? Lipsesc numai pozele din profil!

VALUL  IMIGRAȚIONIST  ÎN  IMAGINI    Sigur, prima senzație este cea de milă. Dar dacă ai trăi pe malurile unde debarcă, mă tem că te-ar mai bântui și frica. Oricum, nimic din pozele acele nu-mi sugerează un proces migraționist spontan, natural… O logistică sofisticată la îndemână, iar dacă se plătesc 20 – 30.000 de euro o infiltrare pe tărâm european, de unde au niște oameni nevoiași aceste sume?

DE LA ORBIREA INDIVIDUALĂ LA ORBIREA DE GRUP –  Am vrut să scriu prostia, dar nu vreau să mai pierd prieteni! Bun, deci RidicăMâinile din PE au executat fără crâcnire ordinele cuplului nefast Merkel – Juncker. Iată, Frau s-a ajuns isprăvniceasă, să aibă și Germania o Coană Chiriță. Votul e clar: 432 pentru, 142 contra, 57 abțineri. Este vorba, desigur, de votul pentru cotele de migranți de repartizat țărilor. Atenție – obligatoriu! Ei, acum să-l vedem pe KiWi dacă își păstrează decizia! Care ar fi costurile? În afara eventualei lui izolări, pentru că mai are niște tovarăși aici în Est, dar în curând cred că și în Vest, niște milioane de euro. Eu spun că nu e scump, daca ții să-ți dovedești bărbăția și mai departe! În fond, nici n-ar da el, din chiriile de pe case, ci bugetul…

RENTABILITATE – Ultimul C. A. P. din România este foarte rentabil…  Dacă legile re-împroprietăririi nu parcelau atât de mult suprafețele agricole încât va lua încă vreo 50 de ani concentrarea acestora, poate am fi avut mai multe exemple din acestea de succes. Cel mai bine merge agricultura în fostele țări comuniste care n-au fărâmițat suprafețele. Nu este nevoie sa fii proprietar „în fizic”, poți fi și proprietarul „în acțiuni”, atâtea câtă suprafață de teren aveai dreptul să primești înapoi… În fond, în cazul de față, un fost CAP s-a metamorfozat într-o formă de exploatare promovată de Ion Mihalache între cele două războaie mondiale. De altfel, în Franța viticultorii aplică un sistem similar, mai ales în ce privește vânzarea vinurilor… Cooperativizarea adevărată nu este o invenție comunistă…

MOLDOVEANĂ – În 25 de ani, județul Iași s-a îmbogățit cu 149 de biserici! Câte școli, spitale, grădinițe, dispensare, toate laolaltă, au fost construite în aceeași perioadă?  Partea nasoală cu adevărat ar fi că, în opinia Mitropoliei, nevoia de biserici este încă foarte mare!

DINTR-UN  ARTICOL    John K. Galbraith : Europa nu poate și nu trebuie să țină prea mult timp…  O Uniune Europeană blocată, reacționară și meschină s-a etalat ochilor noștri în timpul crizei grecești. Prăbușirea sa se poate acum întrezări.

IDENTITATE    Nemții își prăjesc Cărțile de Identitate la microunde! Pentru că autoritățile au introdus în acestea un cip care permite localizarea purtătorilor oriunde s-ar afla, mulți cetățeni își introduc ID-urile în cuptorul cu microunde pentru a prăji unealta de supraveghere! Și Frau Merkel și acoliții făceau scandal că i-au supravegheat NSA! Eu spun să țineți minte rețeta și să vă procurați cuptoare, este imposibil ca imbecilii noștri politruci & securiști – dacă nu e pleonasm! – să nu dorească să se sincronizeze cu Oropa securismului!

WROCLAW,  2016    Capitală Culturală Europeană… Da, a fost și Cracovia acum vreo 15! La anul, va fi prin urmare Wroclaw, unul din cele două superbe orașe poloneze complet distruse de naziști și refăcute după planurile originale. Da, asta se întâmpla în plin comunism, când comuniștii noștri rădeau memoria cu o pasiune demnă de o cauză mai bună. Celălalt oraș complet refăcut este Gdansk, care arată la fel de bine, așa că nu m-ar mira să candideze vreodată la același titlu. Să audă și edilii din București și celelalte sate mari ale României cum arată un oraș… Un oraș pur și simplu, faptul că va fi capitală culturală e pe deasupra!

MONETARĂ – 68% dintre români au o problema cu… duhul! Într-un Eurobarometru efectuat în aprilie și dat publicității, 68% dintre români sunt pentru adoptarea euro. E drept că numărul entuziaștilor a scăzut cu 6 procente de la sondajul precedent, iar acest ultim sondaj a fost totuși realizat înainte de apogeul crizei grecești, care a demonstrat clar că euro vine la pachet cu austeritatea, altfel nu se poate! Românii n-au fost atenți nici măcar la ce voia sa spună Isărescu, într-un rar moment de sinceritate, când i-a urat leului viață cât mai lungă… Dar românul e la modă, îl doare undeva de nivelul său de trai, dacă se poate lăuda că e plătit în euro – nu contează că 2 – 300 și că prețurile cresc imediat după adoptare, cum s-a întâmplat peste tot, inclusiv în Germania, singura beneficiară în fapt a adoptării acestei monede, care nici nu este o monedă efectivă…

HA! HA! HA! – Migranții nu vor în Franța! Vor dori în România, Slovacia, Polonia etc?! Cred că Frauenstein o va lua în barbă. Va trebui să-i păstreze pe toți, ceea ce e și normal, sunt invitații dumisale! Că nu-mi imaginez că îi va alunga. Nu se face!

LOCURI DE OCOLIT – Platoul Bucegi… Când mă gândesc că puști, apoi june, ajungeam într-un loc încă frecventabil, fără energauți, ca astăzi, și fără peturi și alte gunoaie peste tot. Mă mir că nu le e frică să afecteze energiile alea pozitive! Mama lor de zamolxieni!

95% DINTRE  FRANCEZI – Sunt gata să primească refugiați!  Stop, nu vă speriați! Ei vor să facă asta pentru a scăpa de un rău și mai mare, un cântec al trupei Les Enfoirés dedicat chestiunii! Văd ca francezii își păstreaza încă umorul. Bine fac, că vor avea nevoie! Poate fi citit cu ușurință și de nefrancofoni, iar traducerea cu google translate iese acceptabil. http://www.legorafi.fr/…/95-des-francais-prets-a-accueilli…/

BREAKING NEWS –  Arabia Saudită are o tabără goalăde 4 milioane de locuri, dar nu primește refugiați, în schimb se oferă să facă 200 de moschei în Germania.  Danemarca a închis și traficul rutier cu Germania. Merkel vrea cenzură pe Face Book etc. în chestiunea migranților! Sigur, se referă la texte rasiste, dar cine mai știe acum ce naiba mai e rasismul… Oricum mașinăria imbecilă de la FB nu șie! Nu știe nici măcar distincția dintre poze porno și opere de artă!

LIVIU ANTONESEI este un foarte cunoscut scriitor, cercetător, publicist și profesor universitar din Iași…